Arbejdspladsvurdering, APV er en velkendt og meget omtalt metode, som giver virksomheder et godt overblik over deres arbejdsmiljø.
APV, der laves løbende, giver virksomheden en status over udfordringer og sætter dem i stand til at planlægge og forebygge et godt arbejdsmiljø og en god trivsel.
På mange virksomheder er der også krav til en række særlige APV’er, som fx vedr. støj, ATEX, biologiske agenser, natarbejde, gravide, kemiske produkter og processer, unge m.v.
Der kan være særlige krav til, hvad risikovurderingen i APV’en skal indeholde, som fx at udføre støjmålinger, ligesom der kan være behov for en særlig viden eller hjælpeværktøjer for at gennemføre disse særlige APV’er.
Thise Mejeri
Thise Mejeri, der er en af landets største økologiske mejerier, har været i gang med at udarbejde og opdatere nogle af deres særlige APV’er. Arbejdsmiljøorganisationen har med optimeringstekniker Sofie Gjørup Mortensen i spidsen bl.a. sat fokus på gravide APV’en, men ud over den har fokus også været på 3 andre særlige APV’er – unge APV og biologisk APV samt nat APV, som et nyere overenskomstkrav i mejeriindustrien.
Sammen med deres kemisk APV (kemisk risikovurdering) og løbende støjmålinger er en del særlige APV’er på plads og kan indgå som nyttige værktøjer i hverdagens arbejdsmiljøarbejde.
Gravide APV
En gravide APV giver et godt overblik over påvirkninger, der har betydning for gravide og ammende, og dermed kan arbejdsmiljøet sikres for de gravide og de ammende kvinder på arbejdspladsen.
På Thise Mejeri blev en liste over arbejdsmiljøemner, der er aktuelle for gravide, gennemgået. Listen er en del af en guide, som Joblife har udarbejdet, ”Guide til gravide og ammendes APV” med en række påvirkninger under emnerne: fysisk, kemisk, smitsomme, arbejde om natten og ergonomisk.
Alle påvirkninger under emnerne blev gennemgået. Nogle emner var ikke relevante på Thise Mejeri, mens resten blev vurderes enkeltvis. Hvad var ok, og hvad var kun ok under visse betingelser. For hver påvirkning blev resultatet noteret i oversigten, fx ultralyd: ’Detailost’ har en ultralydskniv. Gravide må altså ikke arbejde i detailost.
Overenskomsten for mejeriindustrien har fastlagt særlige krav til, at gravide kun må have 1 nattevagt pr. uge, men allerede før denne overenskomstaftale blev lavet sidste år, havde Thise Mejeri en intern norm for, at gravide flyttes til dagarbejde, og de har derfor effektivt praktiseret fravær af natarbejde i nogen tid.
For at gøre det meget synligt og illustrativt, resulterede APV’en med en farvemarkering med farverne rød, gul og grøn på et kort over mejeriet i forhold til, hvor gravide og ammende må arbejde.
Der blev anvendt kriterierne:
Sofie Gjørup Mortensen fortæller: ”Særligt farverne på kortet har givet et godt overblik, som gør det nemt for afdelingslederne og medarbejderne at få viden om, hvor en gravid må arbejde”.
Oversigtskortet og vurderingen i skemaet er synliggjort på mejeriets opslagstavle, så alle har adgang til at se kort og læse mere om vurderingerne. Og alle i arbejdsmiljøorganisationen har på et tavlemøde fået APV’en gennemgået, så informationen er formidlet både skriftligt og mundtligt.
Udover at Thise Mejeri fik lavet en grundig og tydelig gravide APV, så delte Sofie sin viden og erfaringer med APV’en på en lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse hos Joblife til de andre kursister, idet Sofie brugte arbejdet som den hjemmeopgave, der skal laves på uddannelsen, som hun deltog på. Her fik Sofie god respons fra andre kursister, også fra andre brancher, der også ville anvende metoden på egen virksomhed.
Tag fat i Hanne, som brænder for at fortælle mere om asbestautorisation
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding