
Lav versus høj grad af psykologisk sikkerhed/tryghed
Opbygning af psykologisk sikkerhed/tryghed
Kommunikation og feedbackkultur er afgørende for opbygning af den psykologiske sikkerhed/tryghed.
Det er ofte de små detaljer, der afslører virksomhedens kommunikations- og feedbackkultur. Bliver dine bemærkninger mødt med ”Interessant, fortæl mere. Har du forslag til, hvordan vi kan arbejde videre med det?” eller ”Nå, er du klogere end os andre? Det skal du ikke bekymre dig om!”.
Vi kender nok alle forskellen på at blive mødt med interesse og nysgerrighed eller ironi, sarkasme og ligegyldighed. Vi kender sikkert også følelsen af, hvad det gør ved vores motivation og lyst til at komme med idéer og forslag.
De psykologiske barrierer, der kan stå i vejen for, at vi deler idéer og forslag, kan handle om flere faktorer:
- Jeg vil ikke virke dum og stiller derfor ikke spørgsmål.
- Jeg vil ikke virke uvidende og inkompetent og beder derfor ikke om feedback.
- Jeg vil ikke lyde negativ, og undgår derfor at kritisere.
- Jeg vil ikke ødelægge den gode stemning eller skabe forvirring, og undgår derfor at komme med idéer og forslag.
- Hvis jeg kommer med forslag, ender det ofte med, at jeg får en ekstra opgave.
- Når jeg er budbringer, har jeg også et medansvar for den videre proces, der måske ender som en fiasko.
- Jeg har ikke mod til at udstille min egen sårbarhed.
I hvor høj grad disse faktorer gør sig gældende afhænger af forventningen til responsen, altså den psykologisk sikkerhed/tryghed.
Vi bidrager alle til kulturen på vores arbejdsplads, men ledere og ”de gamle erfarne” har en særlig rolle. Deres ageren og attitude er derfor vigtig. En udpræget ”jeg har styr på det hele”-holdning, kan virke skræmmende for de mindre erfarne.
Joblife hjælper med at styrke den psykologiske sikkerhed/tryghed
Hvis I ønsker at arbejde med emnet, kan vi hjælpe jer med bl.a.:
- Kortlægning af den psykologiske sikkerhed/tryghed
- Facilitering af processer, der understøtter en kultur og omgangsform, der styrker den psykologiske sikkerhed/tryghed
- Introducere værktøjer, metoder og begreber
- Idéudvikle og tilrettelægge en samlet indsatsplan
- Evaluere forløbet
Måling af den psykologiske sikkerhed
Joblife har udviklet en spørgeramme på dansk til kortlægning af den psykologiske sikkerhed/tryghed på arbejdspladsen, og den er benyttet på en række forskellige virksomheder, så der findes et sammenligningsgrundlag, så man kan lave en benchmarking.
Spørgerammen

Kortlægningen omfatter 14 udsagn, der scores på en 5-trins skala: meget uenig, uenig, hverken enig eller uenig, enig og meget enig.
De 7 første udsagn er stærkt inspireret af den amerikanske forsker Amy Edmondson, der er den primære kilde til forskning i psykologisk sikkerhed i nyere tid. Udsagnene er oversat til dansk og rettet til, så de passer til dansk kontekst og det danske arbejdsmarked.
De efterfølgende 6 udsagn er inspireret af social kapital, hvor der måles på relationer i forhold til ledelse, i egen gruppe og mellem grupper/teams på arbejdspladsen, og det sidste spørgsmål er om den generelle jobtilfredshed.
De 14 udsagn er:
- Hvis jeg laver fejl, bliver jeg ikke bebrejdet det af mine kolleger.
- Blandt mine kolleger kan jeg trygt tage vanskelige udfordringer og problemer op.
- Mine kolleger afviser ikke andre, fordi de skiller sig ud.
- Blandt mine kolleger taler vi om og lærer at de fejl, der begås.
- Det er nemt at bede mine kolleger om hjælp.
- Ingen af mine kolleger vil bevidst modarbejde mit arbejde.
- I samarbejdet med mine kolleger, bliver mine særlige kompetencer og evner værdsat og benyttet.
- I vores gruppe hjælper vi kolleger, der har for meget at lave.
- I vores gruppe er vi enige om, hvad der er det vigtigste i vores arbejdsopgaver.
- Vores gruppe og andre grupper/afdelinger anerkender hinandens bidrag til at løse arbejdsopgaverne.
- Vi er enige om de vigtigste mål med arbejdet på tværs af afdelingerne i organisationen.
- Den nærmeste leder bidrager til at løse konkrete problemer i hverdagen.
- Gruppens forhold til vores nærmeste leder er præget af gensidig respekt og anerkendelse.
- Alt taget i betragtning, er jeg tilfreds med mit job.
Vores erfaring er, at en kortlægning med spørgerammen giver værdifuld viden om, hvor der er behov for at arbejde med udvikling af den psykologisk sikkerhed/tryghed. Der kan efter en kortlægning med detaljeret afrapportering pr. afdeling ses forskelle og ligheder mellem den psykologiske sikkerhed/tryghed på afdelingsniveau, som giver nyttig viden til ledelsen og arbejdsmiljøorganisationen.
Spørgerammen har efterfølgende været efterspurgt af både forskere, virksomheder samt konsulenter fra rådgivningsvirksomheder.
En erfaring med psykologisk sikkerhed fra Joblife
I forbindelse med at Joblife holdt oplæg om emnet psykologisk sikkerhed på en netværksdag for deltagere fra forskellige virksomheder oplevede vi, psykologisk sikkerhed udspille sig direkte.
Hver gang vi i starten stillede et spørgsmål til forsamlingen, var der ikke mange, der sagde noget, og hvis de gjorde, var for at bekræfte, hvor godt tingene stod til på netop deres arbejdsplads.
I forbindelse med opsamling efter en gruppedrøftelse om graden af den psykologiske sikkerhed, havde ingen lyst til at række hånden op. Da sagde oplægsholderen fra Joblife: ”Husk nu, vi snakker om psykologisk sikkerhed her – er der ikke nogen der ”tør” sætte deres eget og virksomhedens image på spil til fordel for fællesskabets læring?” En af deltagerne rakte hånden op og fortalte om, hvor dårligt det stod til med den psykologiske sikkerhed derhjemme, og hvordan det direkte påvirkede trivslen, ulykkesstatistikken osv. Efter deltageren havde delt sin historie, skete der noget i rummet. Fingrene fór op og mange delte deres historier om, hvordan det stod til, og hvordan de kæmpede med udfordringer forårsaget af en lav psykologisk sikkerhed på de virksomheder, de kom fra.
Resten af dagen, der bestod af indlæg om mange andre emner, fik liv og deltagerne snakkede nu løs, uanset om det handlede om kemi, ergonomi eller bæredygtighed – selv i pauserne snakkede den ellers lavmælte gruppe løs med hinanden.
Den psykologiske sikkerhed viste sig at være afgørende for stemningen og adfærden i lokalet og den tog kun ganske lidt tid – og en stor portion mod – at få skabt.