Det kræver en proaktiv og systematisk indsats, som desværre ikke altid spiller sammen med virksomhedernes øvrige aktiviteter. Derfor risikerer flere virksomheder at lave en del ”brandslukninger” i arbejdsmiljøindsatsen i stedet for den ønskede indsats.
Med vores 7 gode råd kan I nå frem til en positiv strategi for, hvor I gerne vil hen.
Reaktiv. Forebyggelse i det gode arbejdsmiljø
”Din kollega Peter falder i et stykke pap, der ligger på gulvet. Han er så uheldig, at han brækker sin venstre ankel og slår desuden venstre skulder …. Det er synd for ham, træls for dig som kollega eller leder og dyrt for virksomheden. Derfor bliver der nu sat en ekstra papkomprimator op, så det er let at rydde op løbende.”
– men … hvad var den grundlæggende årsag til, at Peter faldt?
”Tjo, vi ved jo godt, at der af og til ligger pap i gangarealerne, det har vi ofte talt om i kantinen, og om at det er virkelig irriterende. Der er også flere, der har været lige ved at falde, men på den anden side er det jo første gang, at nogen er kommet ”rigtig” til skade …”
Lignende situationer kan mange virksomheder sandsynligvis genkende – årsager til skader bliver fundet og udbedret, når hændelsen er sket. Og ofte kun med én løsning (her en pappresse) fremfor at gennemtænke den forebyggende indsats bredere og sætte flerstrengede systematiske forebyggende tiltag ind.
Proaktiv. Hvordan sikres det langsigtede perspektiv?
Vi ser stadig, at arbejdsmiljø (herunder trivsel) er en sidevogn til virksomhedens øvrige temaer og indsatser. Virksomhederne har 3 til 5-årige forretningsstrategier, men arbejdsmiljøet bliver ofte planlagt ad hoc med ”brandslukning”, og ”vi skal lige have styr på forretningen først” ….
Med tanke på at trivsel, arbejdsmiljø og work- life-balance er væsentlige parametre for at skabe en god bundlinje, og at medarbejderne har lyst til at blive i jobbet, bør virksomhederne i højere grad prioritere en stærk arbejdsmiljø- og trivselsstrategi.
En sådan strategi kan ikke stå alene, men skal udarbejdes med kraftige rødder i virksomhedens overordnede strategi og målsætninger.
Nogle virksomheder har en målsætning om at være ”branchens bedste arbejdsplads” eller planer for, hvordan medarbejdernes tilknytning til virksomheden bibeholdes. Brug dét i arbejdsmiljøindsatsen, hvor ledelse og medarbejdere samarbejder om, at der arbejdes aktivt på at blive ”den bedste arbejdsplads” eller at medarbejderne har lyst til at blive i jobbet. Som alt andet kommer intet af sig selv, og det er ikke længere tilstrækkeligt at have en arbejdsmiljømålsætning om ”0 ulykker”.
Ansku det positivt – hvor vil I gerne HEN til? – og ikke VÆK fra ….
Med vores 7 gode råd kan I som virksomhed skabe jer en strategi, som bygger på, hvor I gerne vil hen – og ikke, hvad I ”bare” vil væk fra:
Joblife bistår virksomheder med at facilitere processer, hvor ovenstående 7 gode råd anvendes.
Tag fat i Gitte Helverskov Marcussen som brænder for at fortælle mere om denne nyhed
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding