Det er de to hovedspørgsmål i et forskningsprojekt, som vi i Joblife har været med til at finde svarene på i samarbejde med blandt andre Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og Det Nationale Center for Arbejdsmiljø.
Forskningsprojektet blev afsluttet i december 2023 efter at være forsinket og tilpasset undervejs – blandt andet på grund af coronapandemien, der komplicerede dataindsamling. Derfor er vi glade for, at rapporten endelig er klar til udgivelse, og vi nu kan dele nogle af resultaterne.
Formålene bag forskningsprojektet har været at:
Rapporten er et vigtigt bidrag til forståelsen af asbestudsættelse i byggeindustrien i Danmark, og ikke mindst hvordan vi kan forebygge forekomsten af asbetose og andre asbestrelaterede sygdomme i fremtiden.
Selv om asbest blev forbudt at anvende i byggebranchen i 1987, er der nemlig fortsat risiko for, at man som medarbejder bliver udsat for asbest, når man udfører sit arbejde. Asbest reguleres under kræftforordningen, og der er fra Arbejdstilsynet strenge krav i forhold til at minimere udsættelse for asbest til det lavest mulige niveau, såfremt det ikke kan undgås 100 %.
Der blev fundet asbest ved alle renoveringsopgaver, og asbestkoncentrationen var over den nye lave grænseværdi på 11 af de 14 gennemførte målekampagner. Det understreger, at det stadigvæk er meget sandsynligt at blive eksponeret for asbest i byggeindustrien – særligt i forbindelse med sanering- og nedbrydningsopgaver.
Rapporten konkluderer, at der ved de fleste typer af sanerings- og nedbrydningsopgaver forekommer asbestfibre i luften, som overskrider den gældende grænseværdi. De fleste af de kendte typer af asbestfibre er almindeligt forekommende ved sanerings- og nedbrydningsopgaver, og grænseværdien blev overskredet både i indendørsmiljøer og udendørsmiljøer. De højeste personlige og eksterne eksponeringer blev målt i indendørsmiljøer, hvor frie asbestfibre kan forekomme.
Undersøgelsens resultater viser også, at der ligeledes blev fundet asbestniveauer over grænseværdien i forbindelse med rengøringsopgaver efter selve saneringen.
Ved de højest målte koncentrationer af asbestfibre vil almindeligt anvendte åndedrætsværn ikke med sikkerhed yde tilstrækkelig sikkerhed, da der er risiko for, at de ikke kan filtrere så stor en del af asbestfibrene, at koncentrationen nedbringes til et niveau under grænseværdien.
Det foreslås, at asbestanalyse fremover skal baseres på hel eller delvis automatisering/kunstig intelligens ved hjælp af elektronmikroskopi, da en betydelig procentdel af asbestfibrene har en størrelse, der ikke med sikkerhed kan måles ved gængse lysmikroskopiske metoder, hvorfor brugen af denne metode alene ville kunne give et falsk billede af en lavere asbestforekomst end det reelle niveau.
Bliv opdateret med nyheder
Tag fat i Henrik Harboe, som brænder for at fortælle mere om denne nyhed
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding