Krav til en arbejdsmiljøorganisation
Alle virksomheder med 10 eller flere ansatte skal have en arbejdsmiljøorganisation, AMO, mens virksomheder med færre end 10 ansatte skal samarbejde direkte mellem medarbejdere og arbejdsgiver om at skabe et godt arbejdsmiljø. På midlertidige og skiftende arbejdspladser er der desuden krav om oprettelse af en arbejdsmiljøorganisation, hvis der arbejder 5 personer eller flere medarbejdere fra samme virksomhed i en periode på minimum 14 dage.
En arbejdsmiljøorganisation består i det væsentligste typisk af arbejdsmiljøgrupper med en arbejdsmiljørepræsentant og en arbejdsleder i hver gruppe. Der skal være lige så mange arbejdsmiljørepræsentanter som arbejdsledere i en AMO. I virksomheder med mere end 35 ansatte skal der også være et arbejdsmiljøudvalg, AMU.
Virksomheder med 10 – 34 ansatte
Er der 10-34 ansatte i en virksomhed, skal der etableres en arbejdsmiljøorganisation, der består af en eller flere arbejdsledere og arbejdsmiljørepræsentanter (AMR), og hvor arbejdsgiveren eller dennes repræsentant er formand. Arbejdsmiljøorganisationen skal varetage både de strategisk overordnede opgaver og de operationelle daglige opgaver.
Virksomheder med mere end 35 ansatte
Er der mere end 35 ansatte i en virksomhed skal der etableres en arbejdsmiljøorganisation med en eller flere arbejdsmiljøgrupper samt et eller flere arbejdsmiljøudvalg. En arbejdsmiljøgruppe består af en udpeget arbejdsleder og en valgt arbejdsmiljørepræsentant.
Et arbejdsmiljøudvalg består af arbejdsledere og arbejdsmiljørepræsentanter fra en eller flere arbejdsmiljøgrupper med arbejdsgiveren eller dennes repræsentant som formand.
Særlige regler for midlertidige og skiftende arbejdssteder
Der er særlige regler for midlertidige og skiftende arbejdssteder, bl.a. bygge- og anlægsarbejde.
Kravet om en særlig arbejdsmiljøorganisering gælder, når 5 eller flere ansatte arbejder for samme arbejdsgiver på udearbejdsstedet (fx byggepladsen), og arbejdet foregår i en periode på mindst 14 dage.
Er der spørgsmål om regler og krav til en arbejdsmiljøorganisation, så kontakt os gerne.
Arbejdsmiljøgrupper, AMG
Arbejdsmiljøorganisationens daglige opgaver skal varetages af en eller flere arbejdsmiljøgrupper. En arbejdsmiljøgruppe består af en udpeget arbejdsleder og en valgt arbejdsmiljørepræsentant.
Antallet af arbejdsmiljøgrupper skal bl.a. fastlægges ud fra nærhedsprincippet, som betyder at der skal være det nødvendige antal grupper, så AMO kan udføre sine opgaver tilfredsstillende på virksomheden. På den pågældende virksomhed skal antallet af grupper vurderes ud fra bl.a. kompleksiteten af arbejdsmiljøforholdene og muligheden for kontakt mellem de ansatte og arbejdsmiljøgrupperne og herunder kontakt i forbindelse med fx skifteholdsarbejde, hjemmearbejde og udearbejde.
Medlem af en arbejdsmiljøgruppe er en arbejdsmiljørepræsentant, som er valgt af de ansatte, og en arbejdsleder, som er udpeget af arbejdsgiveren.
Arbejdsmiljørepræsentant, AMR
De ansatte på virksomheden skal vælge en arbejdsmiljørepræsentant, som skal repræsentere dem i AMO. En arbejdsmiljørepræsentant vælges af de ansatte i det område, som vedkommende dækker, det vil sige i hele virksomheden eller en del af virksomheden eller på det midlertidige arbejdssted. En arbejdsmiljørepræsentant dækker alle ansatte i det pågældende område, og det gælder uanset fagligt tilhørsforhold. Arbejdsgiveren og arbejdsledere må ikke deltage i valget.
En arbejdsmiljørepræsentant vælges for to år. Arbejdsgiveren og de ansatte kan indgå en aftale om, at der for fremtidige valg gælder en længere valgperiode, dog højst fire år. Uanset længden af valgperioden kan der ske genvalg.
Arbejdsledere til arbejdsmiljøgruppen
Arbejdsledere til arbejdsmiljøgruppen udpeges af arbejdsgiveren blandt virksomhedens arbejdsledere. En arbejdsleder defineres i arbejdsmiljøloven som en ansat, hvis arbejde udelukkende eller i det væsentlige består i på arbejdsgiverens vegne at lede eller føre tilsyn med arbejdet i en virksomhed eller i en del af virksomheden.
Arbejdsmiljøudvalg
Et arbejdsmiljøudvalg består af arbejdsledere og arbejdsmiljørepræsentanter fra en eller flere arbejdsmiljøgrupper. Arbejdsgiveren er formand i arbejdsmiljøudvalget, men arbejdsgiveren kan vælge at lade en repræsentant være formand. Formanden skal under alle omstændigheder kunne handle på arbejdsgiverens vegne i spørgsmål om arbejdsmiljø.
I virksomheder, hvor der kun er oprettet én arbejdsmiljøgruppe, består arbejdsmiljøudvalget af arbejdsmiljørepræsentant og leder i arbejdsmiljøgruppen og en formand – det vil sige tre personer. Hvis der er oprettet to arbejdsmiljøgrupper i virksomheden, består arbejdsmiljøudvalget af arbejdsmiljøgruppernes medlemmer og en formand – det vil sige fem personer.
I virksomheder med flere end to arbejdsmiljøgrupper vælger arbejdsmiljørepræsentanterne to repræsentanter fra grupperne til arbejdsmiljøudvalget. Arbejdslederne i arbejdsmiljøgrupperne vælger på samme måde to repræsentanter mellem sig. Arbejdsgiveren eller dennes repræsentant er formand for arbejdsmiljøudvalget. Et arbejdsmiljøudvalg består således som udgangspunkt af fem medlemmer, uanset hvor mange arbejdsmiljøgrupper der er i virksomheden.
Der kan oprettes flere arbejdsmiljøudvalg, og der kan oprettes en AMO i mere end to niveauer. Der kan fx oprettes et tredje niveau i form af et hovedarbejdsmiljøudvalg eller andet, når virksomhedens struktur taler for det, og AMO består af flere arbejdsmiljøudvalg.
Arbejdsmiljøudvalgets medlemmer og suppleanter vælges for to år ad gangen. Hvis der på virksomheden er indgået en aftale om, at en arbejdsmiljørepræsentant kan vælges for mellem to og fire år, følger arbejdsmiljøudvalgets valgperiode arbejdsmiljørepræsentanternes valgperiode. Genvalg kan finde sted.
Joblife har stor erfaring med opbygning af arbejdsmiljøorganisationer.
Kontakt os
Aftalemodel
Det er muligt at lave en anden organisering af arbejdsmiljøarbejdet, end der er beskrevet i de gængse regler, så AMO organiseres med det formål at styrke og effektivisere arbejdsmiljøsamarbejdet i virksomheden.
Parterne i virksomheden kan således ændre den sædvanlige måde at opbygge arbejdsmiljøgrupper og/eller arbejdsmiljøudvalg på, fx. ved at lægge AMO og SU (Samarbejdsudvalg) sammen, eller hvis flere virksomheder ønsker at oprette fælles AMO.
En anden organisering kræver, at der indgås en aftale på to niveauer:
- En organisationsaftale
- En virksomhedsaftale
Organisationsaftaler indgås mellem en eller flere lønmodtagerorganisationer og den eller de tilsvarende arbejdsgiverorganisationer eller den enkelte virksomhed, hvis den ikke er medlem af en arbejdsgiverorganisation. Det vil typisk være de organisationer, der er berettigede til at forhandle overenskomst på området.
En virksomhedsaftale kan indgås, hvis der foreligger en organisationsaftale, og så kan arbejdsgiveren og de ansatte indgå en virksomhedsaftale.
Der er krav til, hvad en virksomhedsaftale skal indeholde, ligesom der er regler om, hvad der kan laves aftaler om.
Joblife har erfaringer med virksomhedsaftalen, så kontakt os gerne herom.
Arbejdsmiljøorganisationens opgaver
Opgaverne for arbejdsmiljøorganisationen er delt i strategiske opgaver, som udvalget varetager og operationelle opgaver, som arbejdsmiljøgrupperne via arbejdsmiljørepræsentant og leder i gruppen varetager.
De strategiske opgaver i arbejdsmiljøudvalget består i:
- Planlægge, lede og koordinere virksomhedens samarbejde om sikkerhed og sundhed.
- Gennemføre den årlige arbejdsmiljødrøftelse.
- Kontrollere sikkerheds- og sundhedsarbejdet og sørge for, at arbejdsmiljøgrupperne orienteres og vejledes herom.
- Deltage i udarbejdelsen af virksomhedens arbejdspladsvurdering.
- Deltage i fastsættelse af arbejdsmiljøorganisationens størrelse.
- Rådgive arbejdsgiveren om løsning af sikkerheds- og sundhedsmæssige spørgsmål og om, hvordan arbejdsmiljø integreres i virksomhedens strategiske ledelse og daglige drift.
- Sørge for, at årsagerne til ulykker, forgiftninger og sundhedsskader samt tilløb hertil undersøges, og sørge for at få gennemført foranstaltninger, der hindrer gentagelse. Arbejdsmiljøudvalget skal en gang årligt udarbejde en samlet oversigt over ulykker, forgiftninger og sundhedsskader i virksomheden.
- Holde sig orienteret om lovgivning om arbejdsmiljø.
- Opstille principper for tilstrækkelig og nødvendig oplæring og instruktion, tilpasset arbejdsforholdene på virksomheden og de ansattes behov samt sørge for, at der føres stadig kontrol med overholdelse af instruktionerne.
- Rådgive arbejdsgiveren om virksomhedens kompetenceudviklingsplan.
- Sørge for udarbejdelse af en plan over arbejdsmiljøorganisationens opbygning med oplysning om medlemmer og sørge for, at de ansatte bliver bekendt med planen.
- Medvirke aktivt til en samordning af arbejdet for sikkerhed og sundhed med andre virksomheder, når der udføres arbejde på samme arbejdssted.
De operationelle opgaver i arbejdsmiljøgrupperne består i:
- Varetage og deltage i aktiviteter til beskyttelse af de ansatte og til forebyggelse af risici.
- Deltage i planlægning af sikkerheds- og sundhedsarbejdet og deltage i udarbejdelsen af arbejdspladsvurderingen.
- Kontrollere, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige.
- Kontrollere, at der gives effektiv oplæring og instruktion tilpasset de ansattes behov.
- Deltage i undersøgelse af ulykker, forgiftninger og sundhedsskader samt tilløb hertil og anmelde dem til arbejdsgiveren eller dennes repræsentant.
- Påvirke den enkelte til en adfærd, der fremmer egen og andres sikkerhed og sundhed.
- Virke som kontaktled mellem de ansatte og arbejdsmiljøudvalget.
- Forelægge sikkerheds- og sundhedsmæssige problemer, som arbejdsmiljøgruppen ikke kan løse, eller som er generelle for virksomheden, for arbejdsmiljøudvalget.
Joblife har stor erfaring med uddannelser i opgaver, roller og ansvar for arbejdsmiljøorganisationen.
Kontakt os gerne om uddannelse i opgaver, roller og ansvar.
Den årlige arbejdsmiljødrøftelse
Alle virksomheder, uanset størrelse, skal holde en årlig arbejdsmiljødrøftelse, hvor det kommende års samarbejde om arbejdsmiljø skal tilrettelægges, og hvor det seneste års arbejde evalueres. Drøftelsen skal handle om, hvordan det står til med arbejdsmiljøet i virksomheden, og hvilke udfordringer virksomheden står over for.
I den årlige drøftelse skal indgå:
- Tilrettelæggelse af arbejdsmiljøarbejdet for det kommende år.
- Fastlæggelse af, hvordan samarbejdet skal foregå – samarbejdsformer og mødeinterval.
- Vurdering af, om det foregående års mål er nået.
- Fastlæggelse af mål for det kommende år.
- Drøfte kompetenceudviklingsplanen for medlemmer af arbejdsmiljøgrupperne (for virksomheder med 10 eller flere ansatte).
Hvis virksomheden har færre end 10 ansatte og dermed ikke har en AMO, skal det drøftes, om virksomheden har den nødvendige viden om arbejdsmiljø internt i virksomheden.
På baggrund af kompetenceudviklingsplanen kan beslutning om tilbud om den supplerende uddannelse af arbejdsmiljøgrupperne træffes, jf. nedenfor.
Vi bistår gerne med at facilitere den årlige drøftelse.
Kontakt os
Uddannelse til arbejdsmiljørepræsentant og leder i arbejdsmiljøgruppen
Som arbejdsmiljørepræsentant og udpeget leder i arbejdsmiljøgruppen skal man gennemføre den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse på 3 dage senest 3 måneder efter, at man er valgt/udpeget til arbejdsmiljøorganisationen.
Joblife udbyder den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse i hele landet.
Arbejdsmiljørepræsentant og leder i arbejdsmiljøgruppen skal desuden tilbydes 1½ dags supplerende uddannelse årligt, ligesom nye i arbejdsmiljøgrupperne skal tilbydes 2 dages supplerende uddannelse indenfor det første år efter valg/udpegning.
Joblife afholder en lang række supplerende arbejdsmiljøuddannelser både som virksomhedskurser målrettet den enkelte virksomhed og som uddannelser med åben uddannelse, hvor vores årlige konferencelignende uddannelse SUPP er meget efterspurgt.
Læs mere om SUPP og vores mange andre uddannelsestilbud.