Vi benytter en arbejdsmedicinsk læge til dels lægefaglig supervision og dels attestation af de individuelle kontroller. Det giver en særlig indsigt i det sundhedsfaglige, herunder sammenhængen til arbejdsmiljøet.
Vi benytter erfarne konsulenter fra Joblife til helbredskontrol og sundhedstjek, der som minimum er på bachelorniveau og med solid viden indenfor arbejdsmiljø og sundhedsfremme, og som derfor kan bistå med den helt rette viden.
Vi sparer jer tid og ressourcer ved at foretage helbredsundersøgelserne ude på jeres arbejdsplads, men det er også muligt, at vi kan gennemføre dem på vores Kolding-kontor.
Arbejder du mere end 300 timer om året om natten (dvs. mellem kl. 22:00 og 05:00), eller udfører du mindst 3 timers arbejde i det tidsrum, skal du tilbydes en helbredskontrol minimum hvert tredje år. For medarbejdere, der er omfattet af Industriens overenskomst, hedder kravet minimum hvert andet år.
Disse krav om helbredskontroller skyldes, at det er en væsentlig belastning for helbredet at være vågen i nattetimerne og sove om dagen. Hvorvidt medarbejderne ønsker at tage imod tilbuddet om helbredskontrol er op til dem selv, men arbejdsgiverne er forpligtet til at tilbyde det.
Natarbejde og lange, uregelmæssige og skæve arbejdstider påvirker helbred, sikkerheden på arbejdspladsen og balancen mellem privatliv og arbejde. Risikoen for fejl og ulykker stiger ved natarbejde. Det skyldes både træthed, men også at du tvinger kroppen til at være vågen på et tidspunkt, hvor den er programmeret til at sove. Det får koncentrationsevnen til at falde.
Eventuelle helbredsproblemer ved natarbejde kan være psykiske, såsom stress, angst og depression, såvel som fysiske i form af maveproblemer og øget risiko for hjertekarsygdomme. Det er derfor vigtigt at opfange disse helbredssymptomer i tide, og at de behandles og håndteres korrekt på arbejdspladsen.
Ved hjælp af samtaler, spørgeskemaer og helbredskontroller med mulighed for måling af blodtryk, BMI, kolesterol og blodsukker m.m. hjælper vi med at identificere de forhold, som har størst indflydelse på helbredet. Det kan føre til rådgivning om omplacering af medarbejdere, minimering af belastninger eller fremme af sunde vaner i relation til natarbejdet.
Medarbejderne får inden deres helbredskontrol information om natarbejde og natholdstjekket via en folder.
Helbredskontrol i forbindelse med natarbejde varierer i tidsrum, men er typisk på 20 minutter. Inden vores besøg får den/de relevante medarbejder/-e tilsendt/udleveret et spørgeskema vedrørende natarbejde, som i besvaret form vil lægge til grund for den samtale, som den pågældende har med vores konsulent i forbindelse med kontrolmålingerne.
Hvis I ønsker det, så udfører vi helbredskontrol med lægelig attestation gennem en professionel arbejdsmediciner, hvilket er et krav i visse overenskomster.
Som vores øvrige sundhedstjek foretager vi også helbredskontrollerne ude på jeres arbejdsplads, så det passer ind i den daglige hverdag for medarbejderne og med minimum af tidsforbrug hertil.
Vi kan hjælpe jer med den korrekte orientering om helbredskontrol til Arbejdstilsynet, hvilket er obligatorisk, når det er første gang det sker. Denne helbredskontrol er ikke lovpligtig for mobile ansatte i virksomheden, da der her gælder anden lovgivning.
Ifølge arbejdstidsloven og Arbejdstilsynet skal en ansat, påvirket af det pågældende natarbejde, henvises til passende dagarbejde.
Hvis det er relevant, kan vi i forlængelse af denne helbredskontrol foretage en høretest eller arbejdshygiejnisk høreundersøgelse, som du kan læse mere om herunder.
Kontakt os og få en uforpligtende dialog om, hvordan dine medarbejderes sundhed påvirkes af arbejdet, og hvordan arbejdet påvirker sundheden.
Joblife udfører de lovpligtige høretest og undersøgelser, som skal tilbydes medarbejdere, der udsættes for støjbelastninger over henholdsvis 80 og 85 dB(A) eller spidsværdier over henholdsvis 135 og 137 dB(C).
De arbejdsmedicinske undersøgelser er omfattet af reglerne herom, og kravene heri skal opfyldes. Høretest indeholder bl.a. en audiometrisk undersøgelse.
De enkelte undersøgelsesresultater må ikke overlades til arbejdsgiveren, men alene konklusionerne af undersøgelsen tilgår virksomheden i anonym form, så det er muligt at handle på resultaterne og herunder lade det indgå i virksomhedens APV- handlingsplan.
Udgifterne til både arbejdsmedicinske undersøgelse og høreundersøgelsen skal betales af arbejdsgiveren. Arbejdsgiveren skal endvidere sørge for, at undersøgelsen kan foregå uden tab af indtægt for arbejdstageren, og så vidt muligt i arbejdstiden.
Baggrunden for høretest og – undersøgelser
Vedvarende støjbelastning over 80 dB(A) indebærer risiko for høreskader. Vedvarende støjbelastning på 85 dB(A) indebærer risiko for alvorlige høreskader og vedvarende støjbelastning på 90 dB(A) indebærer, at risikoen for alvorlige høreskader er næsten tre gange så høj som ved en støjbelastning på 85 dB(A).
Kraftig impulsstøj, hvor spidsværdier overstiger 130-140 dB(C), kan skade hørelsen selv ved ganske få kortvarige påvirkninger. Impulsstøj kommer fra fx slag, metal mod metal.
Høreskadende støj kan give anledning til tinnitus (susen for ørerne).
Kontakt os for yderligere information om vores høretest og -undersøgelser.