Din virksomhed kan få behov for en arbejdsmiljørådgiver i forbindelse med forskellige typer af påbud. Ved et rådgivningspåbud skal virksomheden købe bistand hos en autoriseret arbejdsmiljørådgiver.
Joblife kan, som autoriseret arbejdsmiljørådgiver, hjælpe jer med alle typer af påbud vedrørende arbejdsmiljø.
Der er forskellige typer af reaktioner og påbud, I kan modtage fra Arbejdstilsynet.
Der findes en række reaktionsformer og påbud:
Strakspåbud
Strakspåbud gives, når virksomheden straks skal iværksætte forbedringer på et arbejdsmiljøproblem. Strakspåbud kan gives, når der er betydelig fare – dvs., at en person kan pådrage sig en alvorlig skade. Strakspåbud kan også gives, hvis faren ikke er betydelig, men der er tale om en midlertidig arbejdsplads, eller at påbuddet kan efterkommes med det samme – fx, hvis sikkerhedsudstyr kan benyttes straks.
Påbud med frist
Påbud med frist betyder, at virksomheden får et tidsrum til at finde en permanent løsning på det arbejdsmiljøproblem, som giver anledning til et påbud, men arbejdet kan fortsætte indtil da.
Påtale
Påtale kan anvendes
Når Arbejdstilsynet har konstateret en overtrædelse på virksomheden og har fremsendt høring med oplysninger om, at Arbejdstilsynet overvejer at give virksomheden et påbud, hvorefter virksomheden løser problemet i høringsfasen.
Når Arbejdstilsynet i et tilsynsforløb konstaterer en overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen, der ikke fører til et strakspåbud, og virksomheden løser problemet, inden tilsynsforløbet er afsluttet.
Når Arbejdstilsynet ved en ulykkesundersøgelse konstaterer, at der i forbindelse med ulykken er begået en overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen, men der ikke kan afgives strakspåbud eller påbud med frist, fx fordi virksomheden allerede har iværksat den relevante forebyggelse, eller fordi det pågældende arbejde ikke længere udføres.
Når Arbejdstilsynet i forbindelse med et byggeri konstaterer, at der er sket en overtrædelse af den projekterende/rådgiverens pligter, og hvor den faktiske byggeproces ikke kan ændres.
Aftaleforløb – ved mistanke
Arbejdstilsynet kan tilbyde jeres virksomhed et aftaleforløb, hvis de ved et tilsyn har mistanke om, at der er et arbejdsmiljøproblem. Det er frivilligt, om I vil tage imod tilbuddet.
Hvis I indgår aftalen, skal I arbejde med at forbedre arbejdsmiljøet inden for en given tidsperiode. Arbejdstilsynet vil i aftaleperioden som udgangspunkt ikke undersøge det forhold, der er mistanke om, yderligere. Hvis I ikke ønsker at indgå aftalen, kommer Arbejdstilsynet på tilsyn, og undersøger forholdene yderligere. Hvis det konstateres, at arbejdsmiljøreglerne ikke er overholdt, vil I få et påbud om at løse arbejdsmiljøproblemet.
Aftaleforløb – med spredning
Arbejdstilsynet kan tilbyde jeres virksomhed et aftaleforløb, hvis de på et tilsyn har konstateret et arbejdsmiljøproblem, og der er mulighed for at løse det samme problem flere steder i virksomheden. Det er frivilligt, om I vil tage imod tilbuddet.
Hvis I indgår aftalen, skal I inden for en given tidsperiode løse arbejdsmiljøproblemet der, hvor Arbejdstilsynet har konstateret det, men også andre relevante steder i virksomheden. I bestemmer selv hvor. I aftaleperioden fører Arbejdstilsynet som udgangspunkt ikke tilsyn med det emne, som aftalen drejer sig om. Hvis I ikke ønsker at indgå aftalen, vil I få et påbud om at løse problemet der, hvor Arbejdstilsynet har konstateret, at arbejdsmiljøreglerne ikke er overholdt.
Undersøgelsespåbud
Undersøgelsespåbud gives, hvis Arbejdstilsynet har mistanke om, at forholdene ikke er i orden eller ved undersøgelser i fx en branche. Ved et sådant påbud skal virksomheden klarlægge, fx ved besigtigelse eller målinger, om forholdene er forsvarlige.
Ved påbud om undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø er det et krav, at virksomheden skal bruge en ekstern autoriseret arbejdsmiljørådgiver.
Joblife bistår generelt ved påbud og andre reaktioner med:
Autoriseret rådgivning ved undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø
Håndtering og forståelse af dokumenter til og fra Arbejdstilsynet
Sparring vedrørende høring og klager
Faglig rådgivning vedrørende løsning af påbud og konkrete problemer
Læring om problemerne på tværs af virksomheden
Forebyggelse af lignende påbud
Joblife hjælper virksomheder med at efterkomme påbud og forebygge, at nye påbud udløses.
Hvem er Joblife?
Autoriseret arbejdsmiljørådgiver
Landsdækkende, autoriseret arbejdsmiljørådgiver indenfor alle fagområder med fokus på at opnå resultater.
Vi er en landsdækkende
Vi har kontorer i Aalborg, Aarhus, Kolding, Odense og Allerød, hvorfra vi rådgiver virksomheder.
Samarbejdspartner
Ud fra den enkelte virksomheds behov og strategier bidrager vi med målrettede løsninger, der kan implementeres og forankres.
Mere end 40 års erfaringer
Rådgivningen bygger på ekspertviden i at skabe sikre og sunde arbejdspladser, som kan bidrage til et bedre og længere liv.