Kan din hud holde til et helt arbejdsliv?

Rigtig mange mennesker har allergi over for kemiske stoffer. Faktisk har man i en lappetest foretaget i 5 europæiske lande fundet ud af, at ca. hver 4. voksne er allergisk overfor et eller flere stoffer – og flere end halvdelen får typisk kløende udslæt, der varer flere dage. Metaller, konserveringsmidler, parfume, gummikemikalier og farvestoffer er nogle af de stoffer, der i største grad fremkalder allergier.

Og allergierne har sin pris. For hudeksemer og allergier er forbundet med nedsat livskvalitet, og mange med udviklet allergi har lettere ved at udvikle allergier for andre stoffer også. Derfor er det enormt vigtigt at have styr på stofferne både derhjemme og på arbejdspladserne.

Har I styr på stofferne i din virksomhed?


I vil sikkert gerne beskytte jeres medarbejdere mod hudeksem- og allergi og andre helbredsmæssige påvirkninger, som skyldes kemikalier. Og der kan være meget at holde styr på, når det gælder kemikalier og arbejdspladsbrugsanvisninger (APB’ere).

Siden 2015 har EU’s nye mærkningsregler for kemiske stoffer betydet, at indholdsstoffer i sikkerhedsdatabladene skal angives i lavere koncentrationer end tidligere. Fra juni 2017 er det helt slut med gamle mærkninger. Det positive er, at det bliver nemmere at identificere, om de produkter/den kemi, I anvender, indeholder allergifremkaldende stoffer, som I skal være opmærksomme på. Tidligere har fx små mængder konserveringsmiddel ikke altid været angivet i sikkerhedsdatabladene.

Men det kræver selvfølgelig også, at I selv følger de nye regler og får ryddet op:
Får du og dine kolleger beskyttet jer nok mod allergener på jobbet?
Har I udarbejdet lovpligtige arbejdspladsbrugsanvisninger på alle anvendte produkter?
Har I vurderet, hvilke værnemidler I har brug for?

I kan få hjælp til at gennemgå kemikalierne

I behøver ikke at stå alene med opgaven.  Vi hjælper mange virksomheder med at gennemgå de produkter, de anvender – og vi kan også hjælpe jer med at skabe et overblik over, om I har produkter, I skal være særlig opmærksomme på, fx i forhold til indhold af allergener.

I kan også bruge Joblifes system, Dansk Kemidatabase, til at få overblik over kemikalier og udarbejde arbejdspladsbrugs-anvisninger (APB’er). Den kan tilgås både via smartphone, tablet eller PC.

Lær mere om Dansk Kemidatabase

[1] Kilder: Miljø og sundhed, sundhedsstyrelsens rådgivende videnskabelige udvalg for miljø og sundhed – Formidlingsblad 22. årgang, suppl. 1. maj 2016.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev