Arbejdsgiver er ansvarlig for det gode arbejdsmiljø. Dette gælder blandt andet den daglige hvileperiode og hviletid, for ansatte, og de tilhørende regler. Herunder findes 11 timers reglen, som vi i denne artikel vil dykke ned i.
Arbejdstiden på en arbejdsplads skal tilrettelægges sådan, at arbejdstager, som minimum, har 11 timers sammenhængende hvileperiode indenfor 24 timer. Denne regel kan have undtagelser i nogle erhverv og arbejdspladser og nedsættes til en 8 timers hvileperiode.
Regler for daglig hvileperiode gælder for alle ansatte på en arbejdsplads over 18 år. Ansatte under 18 år har andet regelsæt og særregler. Disse særregler kan læses på Arbejdstilsynets hjemmesiden.
Med 11 timers reglen sikrer man passende hvileperioder for at styrke arbejdsmiljøet for medarbejderen. Om forholdene er lovlige sker ud fra en beregning af en tidslinje, hvorfra man regner 24 timer tilbage, og her skal der være 11 timer sammenhængende hvil.
Den nedsatte 8 timers hvileperiode kan forekomme i særtilfælde, som ofte er ved disse former for arbejde:
Et eksempel på arbejde, som er omfattet af sidstnævnte undtagelse, kan være forældremøder på skoler eller lignende institutioner, hvor lærere involveres. Nedsættelse af hvileperioden i sådanne tilfælde kan højst ske 20 gange i et kalenderår.
Nedsættelse af hvileperiode skal drøftes med en tillidsrepræsentant eller pågældende ansat. Dette er dog ikke bindende for arbejdsgiver, og der bør tages hensyn til ønsker fra den aktuelle ansatte.
Ved nedsatte hvileperioder skal der ydes kompenserende hvileperiode hurtigst muligt, og, hvis ikke muligt, passende beskyttelse.
Arbejde med pasning af planter, mennesker og dyr, samt ved arbejde, som er nødvendigt for at bevare værdier, kan det ugentlige fridøgn udskydes og erstattes af senere tilsvarende frihed. Dette er eksempelvis gældende for landbrugsarbejde. Dog må der ikke være mere end 12 døgn mellem to fridøgn.
Endvidere bør fridøgn, så vidt muligt, lægges i sammenhæng, så mindst ét af de to døgn ligger i umiddelbar tilslutning til en daglig hvileperiode.
For uddybende begrundelser, se mere vejledning på Arbejdstilsynet.
Transporttid til og fra arbejde defineres som hviletid. Overstiger rejsetiden den rejsetid, som den ansatte normalvist bruger, vil denne ekstra tid betragtes som arbejdstid. Normale regler gælder ved tjenesterejser i Danmark.
Ved hjemkomst fra tjenesterejse til Grønland eller Færøerne påbegyndes 11 timers reglen fra hjemkomst. Undtagelse forekommer, hvis den ansatte har haft tilsvarende hvileperiode inden for det sidste døgn inden genoptagelsen af det sædvanlige arbejde.
Der kan i særtilfælde fraviges fra den gængse hvileperiode på 11 timer. Dette sker hvor uforudsete begivenheder forstyrrer, såsom: naturomstændigheder, ulykker, maskinsammenbrud eller lignende forstyrrelser. Dette skal noteres i tilsynsbog.
Denne frasigelse kaldes “force majeure” og indebærer ikke sygdom eller lignende blandt ansatte, blot driftsmæssige forstyrrelser. Uddybning om force majeure findes på Arbejdstilsynets hjemmeside om daglige hvileperiode.
Fravigelse uden forudgående tilladelse finder kun sted i sjældne tilfælde. Hertil er det en forudsætning, at udførelsen af arbejdet ikke kan opsættes, eller at særlige arbejdsformer gør det nødvendigt at lave en fravigelse. Eksempelvis, gælder der særskilte hviletidsregler for lastning og losning, idet dette udføres af løsarbejdere.
Regler for lastning og losning gælder ikke for arbejde, som udføres med holdskift, samt arbejde ved indenrigske landbrugseksportbåde og rutebåde.
Derudover gælder 11 timers reglen ikke i arbejde med tilslutning til lastning og lodsning, for eksempel pakhus- og lagerarbejde. Udføres der overarbejde ved sådant arbejde, skal der gives mindst 9 timers samlet hvil fra overarbejdets ophør, inden arbejdet igen kan igangsættes.
Overarbejde forstås som, arbejde hvortil overenskomsterne anvendes.
Læs mere om fravigelser uden forudgående tilladelse i bilaget herom på Arbejdstilsynets hjemmeside.
Når den daglige hvileperiode nedsættes fra normal hvileperiode på 11 timer, eksempelvis ved holdskiftearbejde eller ved andre dispensationer, skal tilsvarende kompenserende hvileperiode ydes snarest mulig.
I situationer hvor der, med undtagelse, opstår forhold af en karakter, som ikke kan kompenseres med hvileperioder, er der krav om passende beskyttelse for den pågældende medarbejder. Dette kan forekomme ved administrative eller arbejdsorganisatoriske tiltag, samt ekstraordinære sikkerhedsforanstaltninger, inklusiv pauser og perioder med mindre arbejdsbelastning.
Der findes undtagelser for 11 timers reglen, hvilket gælder:
Folk i positioner, som formænd, værkførere og lignende, som ikke er direkte ledere og har kontakt med ansatte i afdelingerne eller på arbejdsområder, er omfattet af de almindelige regler for daglig hvileperiode, da de i denne forbindelse ikke kan betragtes som overordnede.
Bliv opdateret med nyheder
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding