Udstyr til faldsikring skal anvendes i situationer, hvor arbejde skal udføres i højder, som ikke på forhånd kan planlægges, tilrettelægges eller udføres på forsvarlig vis med kollektiv sikring for nedstyrtning. En sådan situation kan, eksempelvis, omfatte arbejde med personløftninger, på rækværk eller på stilladser.
I planlægningen af arbejde med faldsikring skal der hensyntages til psykiske såvel som fysiske ulemper, belastninger m.m., som kan være forbundet med brug af udstyr. Dette kan udbedres gennem passende arbejdspauser eller begrænsede arbejdstider. Hertil er det også væsentligt med korrekt skiltning for arbejdsområder med påbud om faldsikring.
Der foreligger særlige regler for faldsikring og udstyr hertil ved bygge- og anlægsarbejde.
Faldsikringsudstyr består af forskellige dele:
Ovenstående dele af udstyr til faldsikring anvendes til at standse og hindre eventuelle fald. Når der er risiko for frit fald skal sele monteres tæt på kroppen, så en flad hånd netop kan komme ind under selen. Linen fastgøres til selen og bruges til absorption af faldenergi ved fald. Dette udstyr bruges blandt andet ved arbejde på tag eller facader.
I arbejde, hvor der ikke er risiko for frit fald, er der behov for støttebælte til at hindre fald og ikke standse fald. Det indebærer en line på maksimalt 2 meter, som eksempelvis benyttes til sikkerhedsline i kranarbejde.
Der skal desuden altid bæres sikkerheds- og beskyttelseshjelm på arbejdspladser, hvor der er risiko for at få genstande i hovedet. Dette kan du læse meget mere om på Arbejdstilsynet.
Valg af udstyr til faldsikring skal ske med udgangspunkt i arbejdssituationen, hvor udstyret skal benyttes. Kombinationen af udstyr til faldsikring skal ske i overensstemmelse med brugsanvisningens anbefalinger, samt eventuelt konfereres med leverandøren af samme. Herunder kan leverandør også oplyse om vedligeholdelse, opbevaring og holdbarhed. Vedligeholdelse påfalder arbejdsgiver.
Udstyr skal være testet i overensstemmelse med europæiske standarder og have korrekt afmærkning, herunder CE-mærkning og brugsanvisning på dansk skal medfølge. Sikr altid, at udstyret er i orden inden brug. Faldsikringsudstyret eftersynes én gang årligt af en kompetent person med instruktion og oplæring i faldsikring og udstyr.
Har udstyr været brugt til at standse fald og været under belastning eller reparation, skal dette efterses før afbenyttelse igen. Udstyr bør dog jævnligt udskiftes, især efter fald eller anden belastning. Vær dersuden opmærksom på at UV-stråling påvirker seler og liner, således at materialet nedslides og beskadiges.
Ønsker du flere oplysninger om faldsikring og skiltningen herom, kan du læse mere hos Arbejdstilsynet her.
Bliv opdateret med nyheder
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding