Men hvad er mobning? Ifølge Arbejdstilsynet defineres mobning som følger:
“Der er tale om mobning, når en eller flere personer regelmæssigt og over længere tid – eller gentagne gange på grov vis – udsætter en eller flere andre personer for krænkende handlinger, som vedkommende opfatter som sårende eller nedværdigende. De krænkende handlinger bliver dog først til mobning, når de personer, som de rettes mod, ikke er i stand til at forsvare sig effektivt imod dem”.
Hvis du kan genkende din egen oplevelse i ovenstående beskrivelse, er der tale om mobning.
Der er forskel på, hvad du kan gøre i forbindelse med mobning på arbejdspladsen alt efter, hvilken rolle du har i situationen.
Hvis du føler dig mobbet, skal du fortælle det til din leder eller din tillidsrepræsentant. Er lederen den, du føler dig mobbet af, kan du involvere næste ledelseslag.
Et godt råd er at føre dagbog over de handlinger eller situationer, du udsættes for, så du nemmere kan udpege konkrete tilfælde, der kan være svære at huske eller forklare. For yderligere råd og vejledning, kan du anonymt tage kontakt til Arbejdstilsynets hotline for krænkende handlinger, mobning og seksuel chikane på arbejdspladsen. De kan hjælpe dig med håndteringen af mobningen og give dig gode råd. Hvis din arbejdsplads har tilbud om psykologhjælp, kan du også benytte dig af det.
Er du vidne til, at en af dine kollegaer bliver udsat for mobning på arbejdspladsen, er det vigtigt, at du ikke ignorerer det. Hvis du står i en situation, hvor mobningen finder sted, skal du sige fra overfor dem, der udøver de krænkende handlinger. Lyt også til den kollega, der udsættes for mobningen.
Hvis de ikke allerede er involveret, kan du gå til din leder eller tillidsrepræsentant og fortælle om dine observationer eller oplevelser med mobningen af din kollega.
Som leder på en arbejdsplads er det vigtigt, at du tager dine medarbejdere seriøst, hvis de kommer til dig med beretninger om mobning. Du skal påbegynde en undersøgelse af sagen og afklare, om der er behov for ekstern hjælp til håndteringen af sagen.
Af hensyn til de involverede medarbejdere, bør du udvise diskretion og sørge for, at den, der føler sig mobbet, får hjælp og rehabilitering af kompetente personer. Du har, som leder, ansvaret for at sikre et godt arbejdsmiljø, der siger tydeligt fra over for mobning.
Dine medarbejdere skal ikke blive syge af at gå på arbejde, og mobning kan netop forårsage alvorlige helbredsproblemer for den mobbede. Det gælder både psykiske og fysiske problemer.
Den, der udsættes for mobning, kan blive ramt af alvorlige symptomer i form af bl.a. hovedpine, kvalme og allergiske reaktioner samt søvnproblemer og angst. I værste tilfælde kan mobning ende ud i en depression.
Symptomer på stress og søvnproblemer kan endda ramme medarbejdere, der blot er vidne til mobningen på arbejdspladsen. Mobning skader generelt det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen, og det kan medvirke til et øget sygefravær og gå ud over produktiviteten.
Bliv opdateret med nyheder
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding