Som arbejdsgiver kan du forberede dig på sygdomme hos dine medarbejdere ved sætte dig ind i en lang række sygefravær regler, som er gode at have styr på, før sygdomme indtræffer hos medarbejdere.
Du kan blandt andet være opmærksom på udbetalingen af sygedagpengerefusion, og hvordan reglerne påvirker og har betydning for dette.
Dine pligter, som arbejdsgiver, ved længerevarende sygdomsforløb, gælder følgende sygefravær regler. Disse indebærer også, hvordan du bedst muligt hjælper din medarbejder tilbage i arbejde:
Sygefraværsguide: For at holde overblik over dette forløb kan det være en idé at benytte en sygefraværsguide, som bidrager til fastholdelse og understøttelse af medarbejderens forløb. Du kan finde en guide fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering – henvist af Arbejdstilsynet.
Sygefravær samtale: Arbejdsgiver har pligt til at afholde sygefravær samtale med medarbejderen efter 4 uger. Under denne samtale skal medarbejder og arbejdsgiver, i fællesskab, søge mod løsninger for en hurtigere tilbagevenden til jobbet. I denne samtale må arbejdsgiver ikke spørge ind til selve sygdommen, og hvad medarbejderen fejler.
Fast track på virk.dk: Hvis et sygdomsforløb og sygefravær for en medarbejder har udsigter til at overskride 8 uger, kan en arbejdsgiver med fordel anmode om “fast track” på Nemfusion inden for de første 5 uger. Dette giver mulighed for hurtigere behandling og dermed faglig hjælp til den sygemeldte. Denne anmodning kan potentielt give medarbejderen hurtigere adgang til sygefraværsamtale hos kommunen.
Fastholdelsesplan: Sygefravær regler gælder også for fastholdelsen af og tilbagevendelsen for medarbejderen. Medarbejderen kan, efter 8 uger, bede om en plan for, hvordan vedkommende kommer tilbage i arbejde efter sygdomsforløb. Dette er dog ikke et krav, og arbejdsgiver kan afslå, hvis ikke behovet er for en sådan fastholdelsesplan.
Mulighedserklæring: En mulighedserklæring har til formål at afdække den sygemeldtes muligheder for arbejde (trods sygdommen), og hvilke arbejdsopgaver der er mulige for medarbejderen. Dette kan arbejdsgiver anmode den sygemeldte om. En mulighedserklæring inddrager tre parter: Arbejdsgiver, sygemeldte og læge (i forbindelse med lægeerklæring).
Du kan på Arbejdstilsynets hjemmeside læse yderligere lovstof og materiale om sygedagpengeloven, opfølgning på sygedagpengesager, vejledning i denne type dagpenge og en masse andre områder.
Som medarbejder kan du i forbindelse med sygefravær ansøge om sygedagpenge. Dette gælder, hvis du er enten ledig, lønmodtager eller forsikret selvstændig. Selvsamme regler gælder også i forbindelse med barsel. Arbejdstilsynet guider dig til, hvor på borger.dk du søger om sygedagpenge, alt efter din situation.
Du har, som medarbejder, også krav på flere af ovenstående områder, som er gennemgået under arbejdsgiver. Det gælder eksempelvis sygefravær samtale efter 8 uger.
Bliv opdateret med nyheder
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding