På værkstederne- og i vedligeholdelsesafdelingerne på de forskellige lokationer rundt omkring i landet arbejdes der blandt andet med mange forskellige kemikalier. Limer, olier, malinger, smøremidler, bejdsepasta og fugemasser er blot nogle af de produkter, der bliver anvendt. Det kan i det daglige være en opgave at have styr på de mange kemikalier, så derfor sættes der jævnligt særligt fokus på kemi ved arbejdsmiljøgennemgange.
Arbejdsmiljøgrupperne gennemfører i samarbejde med NIRAS ud fra et fastlagt målrettet kemikalieskema alle værksteder og vedligeholdelsesafdelinger. Der sættes fokus på brugsanvisninger, kemikalie-håndteringer, valg og brug af værnemidler, kemikalie-opbevaring, arbejdspladsens indretning og ventilation.
Som et led i gennemgangen foretages også en grundig gennemgang af de farligste kemikalier, som undersøges for om de indeholder Kræftfremkaldende indholdsstoffer, Reproduktionsskadende stoffer, Allergifremkaldende stoffer og Nervesystemskadende stoffer – en såkaldt KRAN vurdering. En sådan gennemgang giver Energinet grundlag for en beslutning om at bortskaffe udvalgte kemikalier og/eller erstatte de farligste kemikalier med mindre farlige kemikalier. På denne måde bidrager arbejdsmiljøgennemgangene til at forebygge kemi-ulykker og arbejdsbetingede lidelser hos medarbejderne.
“Det er meget værdiskabende at få lavet en professionel kemikalie-gennemgang, da vi i vores virksomhed jo ikke ligefrem vælter os i ressourcer med stor kemi-kendskab.
Sikkerhedsrunderinger med forskellig fokus er nyttige, og hvis man ikke får det lagt ind i en eller anden fast rytme, så er der stor risiko for, at det drukner i alt det andet arbejde vi alle sammen har så travlt med.”Karin Mortensen, Arbejdsmiljøkonsulent, QHSE og Compliance, Energinet
NIRAS har generelt erfaringer for, at arbejdsmiljøgennemgange er en god måde at lave en status på arbejdsmiljøet – en status på ”hvor er vi lige nu” og et overblik over, hvilke forhold, der er i orden, og hvilke der ikke er. De kan med fordel gennemføres tematiseret, så der i løbet af året skiftes mellem forskellige faglige områder fx kemi, ergonomi, ventilation og støj, så hvert område bliver grundigt gennemgået. Arbejdsmiljøgrupperne kan ved samme lejlighed få en uddannelse i det faglige emne, som bl.a. kan indgå som en supplerede uddannelse, så arbejdsmiljøgrupper skal tilbydes hvert år.
Tag fat i Gitte Lindhard, som brænder for at fortælle om dette emne
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding