I denne artikel kan du læse om, hvordan I kan blive klogere på kulturen i jeres virksomhed og dermed lave målrettede indsatser.
Svendborg Brakes ApS er en produktionsvirksomhed, der producerer bremsesystemer til bl.a. vindmølle-, offshore-, mine- og kranindustrien. Virksomheden arbejder seriøst og systematisk med arbejdsmiljøet, herunder forebyggelse af ulykker. De har dog set en stigning i antallet af ulykker gennem det seneste års tid, hvilket ikke er tilfredsstillende for ledelsen og arbejdsmiljøorganisationen. For at vende denne uønskede tendens valgte virksomheden at få kortlagt kulturen på virksomheden.
Analysen blev gennemført i følgende faser:
Spørgeskemaundersøgelsen blev gennemført ud fra den spørgeramme, der netop er udviklet til Branchefællesskab for Arbejdsmiljø for industrien, BFA-I’s vejledning ”Vejen til bedre sikkerhed” .
Vedledning tager afsæt i Bradley kurven, der opdeler virksomhedens sikkerhedsniveau i fire trin. Placering på kurven findes ved et simpelt spørgeskema, hvor niveauet vurderes ud fra 6 temaer: samarbejde, forebyggelse, engagement, instruktion, ledelse og medarbejder.
Hos Svendborg Brakes blev spørgeskemaet udsendt til samtlige medarbejdere, og der var næste 100 % svarprocent. Resultatet viste, at virksomhedens sikkerhedsniveau generelt er i den høje ende, men viste også ret store forskelle fra afdeling til afdeling samt mellem timelønnede og funktionærer.
Dette var dog også forventet, da produktionsarbejde ofte har en anden ”risiko” med truckkørsel, kraner samt processer med højt hydraulisk tryk.
Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen vises som farvede søjler gående fra rød til gul til lys grøn til bedst mørkegrøn med talværdierne 1 – 4.
Nedenfor ses variationen mellem afdelingerne på spørgsmålet om ”samarbejde”.
Illustrationen nedenfor viser besvarelsen på samme spørgsmål opgjort for funktionærer og timelønnede.
Fokusgruppeinterview
Med afsæt i undersøgelsesresultatet fra kortlægningen blev der gennemført fire fokusgruppeinterviews – to med timelønnede uden ledelsesansvar, et med funktionærer med ledelsesansvar og et med funktionærer uden ledelsesansvar. Interviewene blev gennemført ud fra en semistruktureret spørgeguide.
Analyse og anbefalinger
På baggrund af den samlede kortlægning blev der foretaget en analyse, der pegede på to til tre afdelinger med et særligt behov. Ligeledes pegede undersøgelsen på et stort potentiale i yderligere inddragelse i arbejdsmiljøarbejdet samt ejerskab til de initiativer og indsatser, der arbejdes med, og de regler og procedurer, der indføres.
Der blev også nævnt en del positive ting, som det er vigtigt at holde fast i, fx at safetywalks giver god værdi, og at man er gode til at vejlede hinanden i hverdagen.
Blandt de konkrete anbefalinger var:
Allan Viborg, der er QA & HSE Manager, siger om forløbet:
Kombinationen af spørgeskema og gruppeinterviews har fungeret rigtigt godt, og der har efter undersøgelsen været en god og åben dialog i virksomheden, hvor der eks. nu bliver lukket mere op på møder i arbejdsmiljøorganisationen samt på de generelle medarbejdermøder.
Derudover har vi efterfølgende kunnet bruge de specifikke handlepunkter som opfølgning i tråd med vores Vision Zero strategi.
Podcast om at knække kurven
Svendborg Brakes har knækket ulykkeskurven via indsatser efter den modenhedsmåling, som startede en fornyet indsats.
Corporate Quality Manager, Klaus Petersen og Nis Kjær, Joblife holdt på ArbejdsmiljøNETs konference et oplæg om deres modenhedsmåling, som gav dem viden til at kunne lave en ny indsats. En indsats som i den grad har båret frugt.
Hør Klaus og Nis fortæller om måling og indsats i Podcasten.
BFA-I’s vejledning ”Vejen til bedre sikkerhed”
Joblife har for BFA-I udarbejdet indholdet i vejledningen ”Vejen til bedre sikkerhed”, som bl.a. består af en hjemmeside med 8 værktøjer med konkrete guides inkl. erfaringer fra virksomheder i brug af værktøjerne – samt en spørgeramme til en kulturanalyse.
Se en lille intro om vejledningen nedenfor.
Og find hjemmesiden med vejledning, introfilm, værktøjer, pjece m.v. på BFA-I’s hjemmeside.
Tag fat i Nis Kjær, som brænder for at fortælle om dette emne
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding