Værdsættende APV giver bedre arbejdsmiljø

Da Forsyning Ballerup blev udskilt som aktieselskab fra Ballerup Kommune i starten af 2010, stod arbejdsmiljøet højt på dagsordenen. I dag har stemningen på arbejdspladsen fået et løft, og medarbejderne fokuserer på udvikling og drømme, ikke kun på fejl og mangler. Samtidig har de fået værktøjer til at håndtere eventuelle arbejdsmiljøproblemer, når de opstår.

I samarbejde med Danmarks største arbejdsmiljørådgiver NIRAS JOBLIFE udarbejdede Forsyning Ballerup et arbejdsmiljøkoncept, hvor konsulenter og specialister screenede seks teams for at vurdere niveauet for det aktuelle arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøscreeningen viste, at både det fysiske arbejdsmiljø og psykiske arbejdsmiljø kunne forbedres.

Med afsæt i en skriftlig APV praktiserer Forsyning Ballerup nu en mere systematisk tilgang til arbejdsmiljøarbejdet. En arbejdspladsvurdering er et værktøj, som hjælper den enkelte virksomhed med at arbejde systematisk og forebyggende med arbejdsmiljøet. Som udgangspunkt har alle virksomheder med ansatte pligt til at udarbejde en skriftlig APV.

Forsyningen har valgt en såkaldt dialogbaseret APV-model, hvor alle bliver hørt og bidrager til en arbejdsmiljøløsning. Ved at bruge en værdsættende arbejdsmiljøtilgang i processen blev der også sat fokus på trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Det er gået op for os, at man kan lave APV på mange måder – den værdsættende tilgang giver en positiv stemning, fordi omdrejningspunktet er de gode ting, vi ønsker indført, frem for kun at tale om arbejdsmiljøproblemer

Tidligere har vi nok haft lidt svært ved at se meningen med en APV. Det var primært noget, der skulle udarbejdes, fordi det stod i lovgivningen.

Arbejdsmiljøprojektet kulminerede i en temadag om arbejdsmiljø for alle 45 medarbejdere, som bl.a. bød på faglige arbejdsmiljøoplæg og teambuilding – og en rigtig god afslutning på et konstruktivt fagligt arbejdsmiljøforløb. Næste mål for Forsyning Ballerup er at blive arbejdsmiljøcertificeret, og her skal NIRAS JOBLIFE også fungere som rådgiver.