Arbejdsmiljøugen, uge 43, giver anledning til lidt ekstra spot på arbejdsmiljø, og vi udbyder igen 6 spændende og aktuelle webinarer, hvor alle, der har interesse i arbejdsmiljø, kan få ny viden og inspiration om aktuelle emner. På et af webinarerne får man adgang til gratis guides.
Webinarerne, der holdes tirsdag, onsdag og torsdag i uge 43, er:
Tirsdag d. 24. okt. kl. 10 |
Risici på din arbejdsplads? – lær at spotte dem | |
Tirsdag d. 24. okt. kl. 13 |
Sundhedsmiljø – Optimering af arbejdsmiljøet og økonomisk vækst | |
Onsdag d. 25. okt. kl. 10 |
De særlige APV’er – og dialog APV | |
Onsdag d. 25. okt. kl. 13 |
Almindelige kemiske produkter – som medfører særlige krav | |
Torsdag d. 26. okt. kl. 10 |
Smil i stedet for smerte – aktive pauser | |
Torsdag d. 26. okt. kl. 13 |
Risikovurdering af det psykiske arbejdsmiljø under forandringsprocesser |
Webinarerne varer ca. ¾ time, og det er gratis at deltage. Måske du og en kollega skal være med?
Læs mere om de enkelte webinarer nedenfor.
Der forekommer alt for mange arbejdsulykker, og skal det ændres, skal vi blive bedre til at spotte farer og forebygge. Det er let at overse risici og farer, både i det daglige arbejde, men også når man laver arbejdsmiljørunderinger. Udfordringen er, at mange ofte overser eller undervurderer fare – man er blevet blind for, hvad kan gå galt.
Samlet set er risikovurdering og evnen til at spotte farer vigtig for at kunne skabe sikre og sunde arbejdspladser.
På webinaret præsenteres, hvordan man systematisk kan risikovurdere arbejdsprocesser og fysiske forhold. Hør om, hvordan man anvender en risikomatrice samt, hvordan man bruger forebyggelsesprincipper i arbejdet med at finde gode løsninger, der mindsker farer.
Få indsigt i nogle af årsagerne til, at mange medarbejdere fejlvurderer farer og derved kommer galt afsted. Det er afgørende at skabe en bevidsthed hos alle medarbejdere om farer og om, hvordan man kan bidrage til at spotte og forebygge ulykker.
Vi deler erfaringer fra bygge/anlæg- og industribranchen, og vi viser eksempler på gode metoder, som er anerkendte. Og man får introduktion til vores metode og tjekliste, der bidrager til at spotte farer på arbejdspladserne.
Deltag og få indsigt i, hvordan du kan medvirke til at forebygge, så ulykken ikke sker.
Er du allerede involveret i arbejdsmiljøarbejdet, men ønsker at tage det til det næste niveau?
Så skal du deltage i vores spændende webinar, hvor vi dykker ned i konceptet “Sundhedsmiljø” og dets indvirkning på både medarbejdernes trivsel og virksomhedens bundlinje.
Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, er sundhedsmiljøet rammesættende og forebyggende arbejdsmiljø, hvor vi bliver sundere af at gå på arbejde frem for at blive nedslidt både fysisk og mentalt eller på anden måde blive syge af at gå på arbejde.
Arbejdet med sundhedsmiljø handler altså om at have en proaktiv tilgang til sundhedsfremme på arbejdspladsen gennem arbejdets organisering, indhold og sundhedsfremmende aktiviteter i arbejdstiden. Det handler også om at have et holistisk syn på, hvad sundhed og trivsel er.
Vi præsenterer deltagerne for, hvad sundhedsmiljø er, og hvorfor det er vigtigt.
Få på webinaret inspiration til, hvordan I kan komme godt i gang på jeres arbejdsplads.
Når en virksomhed skal gennemføre en arbejdspladsvurdering, APV, er der generelt metodefrihed. Ud over den ”almindelige” APV er der krav til en række særlige APV’er.
På dette webinar får du en introduktion til, hvordan man kan lave den generelle APV på et møde – en dialog APV. Formen på en dialog APV kan variere, og vi præsenterer forskellige varianter.
Vi gennemgår på webinaret en række særlige APV´er, som måske gælder for jeres virksomhed:- Støj
– Vibrationer
– Arbejde i eksplosiv atmosfære – ATEX
– Gravide og ammendes arbejdsmiljø
– Unges arbejdsmiljø
– Biologiske agenser
– Kemi – kemisk risikovurdering
– Kræftrisiko
– Natarbejde (nyt fra 1. marts 2024 for nogle brancher)
Natarbejde APV er, som noget nyt fra marts 2024, blevet et krav via overenskomstaftalen for bl.a. industriområdet.
Nogle af disse særlige APV’er kan virksomheden selv mestre, mens andre fordrer særlig viden eller udstyr. Fx kræver støj APV støjmålinger til kortlægning af personlige støjbelastninger, så hvis man ikke selv kan måle støj på arbejdspladsen, må man søge bistand.
Udover viden om de særlige APV’er får deltagerne 3 gratis guides til brug i egen virksomhed:
Gravide APV, Biologisk APV og Kemisk APV.
Se for dig en reol med smøremiddel på spray, lim, fugemasse og maling – helt almindelige produkter. Så almindelige at ikke mange tænker over, at det er kemiske produkter.
Men kastes et blik på produkterne, finder man ud af, at helt almindelige produkter købt i det lokale byggemarked, kan medføre særlige krav til virksomheden.
Disse krav kan både være mange og forskellige, men der kan fx være tale om krav til substitution (erstatning af produkter til mindre farlige alternativer), uddannelse, særlige arbejdsområder, skærpede krav til opbevaringen, ekstra dokumentationspligt m.m.
Hvilke produkttyper der kan være tale om, hvordan man finder relevante oplysninger og hvilke krav virksomheden kan være omfattet af, fortæller vi om på webinaret.
Vi dykker altså ned i de særlige krav, som kan følge med de helt almindelige produkter – altså de produkter, som man ellers har stående hjemme hos sig selv.
Få relevant viden om de særlige krav til helt almindelige kemiske produkter.
Det er igen og igen dokumenteret, hvor vigtig fysisk bevægelse er i forhold til at holde krop og hjerne funktionel i løbet af arbejdsdagen.
Fokus er ikke, at vi alle i løbet af arbejdsdagen skal gå rundt og lege fitness freaks, men blot være særdeles åbne over for, hvor lidt fysisk aktivitet, der reelt skal til for at give positiv effekt på både krop og hjerne. Aktiviteterne kan være både med og uden elastikker.
Desværre oplever rigtig mange erhvervsaktive danskere til stadighed dagligt gener eller smerter i løbet af arbejdsdagen. For at undgå, at smerterne bliver mere eller mindre permanente – eller eventuelt resulterer i sygefravær – er der helt enkle og effektive metoder: ”aktive pauser”.
Det Nationale Forskningscenter For Arbejdsmiljø, NFA, har påvist tydelig sammenhæng mellem belastning og smerte samt mellem smerte og sygefravær, så det kan faktisk ikke betale sig at lade være med at holde korte aktive pauser i alle typer af virksomheder offentlige som private.
Ud over, at de aktive pauser giver smil på læben, giver det ofte en uformel afslappet tone, og over tid påvirkes den kollegiale trivsel positivt.
Som en leder engang sagde noget tid efter start på et forløb med aktive pauser: ”Det er underligt med de elastikøvelser, det virker nærmest bedre end teambuilding, og medarbejderne taler bedre sammen”.
Deltag i webinaret og få teoretiske og praktiske input til at komme i gang på arbejdspladsen, så både aktivitetsniveau, trivsel og produktivitet forbedres.
Medtag gerne en elastik, hvis du har en sådan, da vi bl.a. vil være aktive med elastikkerne.
Forandringer sættes i gang af mange forskellige årsager, men selv de bedste intentioner kan afføde uventede reaktioner fra medarbejderne. Det psykiske arbejdsmiljø bliver altid påvirket under forandringsprocesser, og konsekvenser kan være større, end virksomheden kan bære. Ledelse og tillidsvalgte gør sig ofte mange tanker om mulige konsekvenser, men det kan føles langt sværere at forudsige og håndtere de psykiske udfordringer og risici end de logistiske og praktiske.
På webinaret hører du om risikovurdering af det psykiske arbejdsmiljø under forandringer. Med enkle metoder kan ledere, medarbejdere og arbejdsmiljørepræsentanter risikovurdere det psykiske arbejdsmiljø før, under og efter en forandring – og måske endda blive inspireret til, hvordan man kan påvirke det psykiske arbejdsmiljø positivt undervejs.
Deltag i webinaret, hvor du bliver præsenteret for et katalog af værktøjer udarbejdet af Joblife på baggrund af mange års erfaring med risikovurdering inden for arbejdsmiljø.
Bliv opdateret med nyheder
Tag fat i Malene Arbjerg som brænder for at fortælle mere om denne nyhed
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding