Gode råd for at få det bedste ud af hjemmearbejde

Du forsøger at arbejde, telefonen ringer, børnene kalder, hunden gør og kæresten mener, at det er din tur til at passe babyalarmen. Kan du genkende den situation?

Arbejde hjemmefra

Pludselig står vi i en situation, hvor hjemmearbejde med et er gået fra at være en mulighed, der kan benyttes, når det er hensigtsmæssigt, til at være standardløsningen for titusindvis af ansatte.

De fleste vil dog hurtigt opdage, at denne nye virkelighed potentielt kan være vanskelig at få til at fungere i praksis, og det kræver noget af både den enkelte ansatte og af virksomheden for at få det til at fungere optimalt.

5 gode råd til at få det bedste ud af at arbejde hjemmefra.

 1. Indret din plads, så den rent faktiske tillader dig at arbejde på en hensigtsmæssig måde
  Hvis du ikke er vant til at arbejde hjemmefra, er den første og mest konkrete opgave at finde en egnet plads i hjemmet og få den indrettet til en arbejdsplads. Her kan du læse, hvad du bør overveje i den forbindelse
 2. ”Stempl ind”. Marker overfor dig selv og andre, at du nu er på arbejde
  Det kan være tillokkende at gå i gang med arbejdet, inden du er færdig med de daglige morgenritualer og nyde, at det er muligt at sidde i nattøj og med morgenhår en del af (eller hele) arbejdsdagen. Det har dog en stor værdi både at få en ordentlig morgenmad og klæde sig på, som om man ville på kontoret, så du faktisk har lyst til at bruge dit kamera, hvis du holder onlinemøder i løbet af dagen.
 3. Hold pauser og udnyt mulighederne
  De fleste har i løbet af en arbejdsdag en række rutiner og pauser, som ofte afstemmes med kolleger eller følger en bestemt tidsplan. Når du arbejder hjemme, kan det være nyttigt at fastholde disse rutiner, for at undgå at pauser og evt. overspringshandlinger vokser eller bliver flere end vanligt.
 4. Vær social
  De fleste af os udveksler mange ord med kolleger, vores ledere og kunder i løbet en normal arbejdsdag, både formelle og uformelle. Når du sidder hjemme forsvinder meget af dette, især den uformelle kommunikation, som både sikrer, at mange praktiske ting bliver ordnet, men også har stor betydning for vores trivsel. Sørg derfor for at tale sammen med dine kolleger i løbet af dagen. Prøv at holde telefon- eller video-kaffepauser sammen med dem, som du plejer at du mødes med og inviter også din leder eller dem, der ikke plejer at deltage.
 5. Forventningsafstem med både chef, kolleger og kunder og dem, du deler hjemmet med
  Den nuværende situation, hvor rigtig mange danskere er blevet bedt om at arbejde hjemmefra for at begrænse Corona-smittefaren, betyder at rigtig mange nu arbejder hjemmefra, mens børn i forskellige aldre og ægtefæller også er hjemme. For mange betyder det forventninger og nærvær og mange forstyrrelser i arbejdet og vanskeligheder med at planlægge arbejdsdagen, hvilket kan medføre nedsat produktivitet og store frustrationer.

Her er det utrolig vigtigt at have en realistisk vurdering af, hvad du faktisk kan nå under de givne forhold, og hvilken grad af fleksibilitet, du er i stand til at udvise og herefter forsøge at afstemme den med din leders forventninger til, hvad der skal leveres. Her er det også vigtigt, at du afstemmer med kolleger og evt. kunder, hvad de vilkår dit hjem som arbejdsplads betyder for afvikling af telefon- eller videomøder. Kan du fx sidde i et møde med en kunde, mens der er lektiecafe i det tilstødende lokale eller din vagtsomme hund gør af alt og alle. Det kommer nok an på relationen kunden.

Hvis længerevarende perioder med mere eller mindre tvunget arbejde hjemmefra skal være både produktivt og udholdeligt, er en løbende dialog om de faktiske forhold utrolig vigtigt, idet den dels muliggør forventningsafstemning, dels muliggør dialogen at kunne dele gode løsninger på fælles problemer med hinanden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev