Hele branchen og dermed chaufførerne påvirkes af forskellige forhold, som de fysiske aflæsserforhold hos kunden, aflæsning ved parkering på offentlig vej, hvor andre trafikanter påvirkes , vejret – regn, sne, is, blæst m.v., aflæsning om natten, trafikken og herunder køer, deadlines pga. regler for aflæsningstidspunkter, verbal overlast fra trafikanter og meget mere. Altså både påvirkninger af fysisk og psykisk karakter.
Mange risici kan påvirkes ved planlægning fra virksomhedens side i samarbejde med kunderne mht. aflæsserforhold, tider m.v. , men chaufførerne er dog ofte overladt til selv at skulle agere i situationen i hverdagen.
Virksomheden kan sætte fokus ved bl.a.:
Det er også vigtigt, at chaufførerne klædes på til at kunne håndtere hverdagen. Fokus for chaufførerne kan være:
Arbejdstilsynet sætter i 2025 ind med en indsats for færre ulykker i branchen Transport af gods. Der har gennem de sidste 5 – 6 år været ca. 2.200 – 2.400 ulykker med fravær pr. år i hele branchen. Arbejdstilsynet angiver, at ulykkerne typisk sker i forbindelse med af- og pålæsning af gods samt ved arbejde og kørsel i trafikken.
Indsatsen gennemføres i 2 delbrancher, som er ”Vejgodstransport” og ”Andre Post og Kurertjenester” og fokuserer på de ulykkesrisici, som kan have de alvorligste konsekvenser, herunder navnlig fald til lavere niveau, risikoen for at blive klemt eller mast samt risikoen for at blive ramt af faldende eller væltende gods. Der sættes også fokus på risikoen for at blive påkørt af anden trafik, navnlig hvad angår post- og kurertjenesterne, herunder synligheden i trafikken.
Næsten halvdelen af ulykkerne – mellem 1.000 og 1.170 – sker i forbindelse med vejgodstransport. Der er tale om mellem 415 og 470 ulykker med ledskader, forstuvninger og forstrækninger, men også mellem 190 og 250 knoglebrud. Og så er der også mere alvorlige med tab/knusning af legemsdel, hjernerystelser m.v.
10 – 15 % af hele branchens ulykker sker i delbranchen ”Andre Post og Kurertjenester”, og igen er ca. halvdelen af disse i kategorien ”fald, stødt imod en stationær genstand”, hvor den tilskadekomne er i bevægelse, og det er primært, hvor personen faldt ned, men også ved fald hen ad terræn/gulv.
Joblife kan bistå indenfor alle felter af indsatser.
Bliv opdateret med nyheder
Tag fat i Hanne Lybech Jensen som brænder for at fortælle mere om denne nyhed
Nørgaardsvej 30
2800 Lyngby
Mosevej 5B
8240 Risskov
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding