Planlægning af kranarbejde
Der er stor forskel på, om der skal hejses en 30 m3 tank på 16 tons, eller om der skal hejses en palle på 500
kg ned fra lastbilen. Men i virkeligheden er forskellen egentlig ikke så stor, for det er de samme regler, der
gælder – man er bare tilbøjelig til at negligere de små byrder, da de ikke syner af så meget.
I virkeligheden sker der flere ulykker med små byrder, da de ofte ”bare lige” skal hejses herover uden
nævneværdig planlægning forud, mens hejs af store tunge byrder ofte planlægges grundigt – omvendt er
konsekvensen langt større, hvis det så alligevel går galt.
Når der løftes en byrde, foregår det i en proces, der kan inddeles i fire faser:
- Fase 1: Risikovurdering og planlægning med følgende fokuspunkter:
Byrdens vægt, Byrdens stabilitet, Byrdens tyngdepunktsplacering, Byrdens udformning, Valg af
anhugningsgrej, Anhugningspunkter, Piktogrammer
- Fase 2: Klargøring med følgende fokuspunkter:
Landingspladsen, Kontrol af grej, Sikkerhedsafstande/flugtveje, Prøveløft
- Fase 3: Udførelse med følgende fokuspunkter:
Løftet, Transportvejen, Sikkerhed under løftet, Varsko om nødvendigt, Landing, Afhugning, Byrdens stabilitet efter landing
- Fase 4: Oprydning med følgende fokuspunkter:
Kontrol af anvendt anhugningsgrej, Placering af anhugningsgrej på dets plads, Oprydning
Arbejdstilladelse
Ovenstående punkter kunne indeholdes i en arbejdstilladelse, så man på den måde sikrer sig, at kranfører og anhugger har taget stilling til den konkrete byrde og omgivelserne omkring selve løftet. Man bør som minimum altid efterspørge en løfteplan fra kranoperatøren!
Afspærring
Det er vigtigt at holde uvedkommende ude af området, hvor der hejses. Derfor indrettes en ”exclusion zone”, hvor der ikke må opholde sig folk i, når der hejses. Så vidt muligt skal området afspærres, men der kan være situationer, hvor det ikke er teknisk muligt at afspærre hejseområdet – det kan f.eks. være, hvis området er meget stort og selve hejset er hurtigt overstået. I en sådan situation kan man udstationere vagtposter, som har til opgave at overvåge området ifm. hejset, og som sørger for at holde uvedkommende væk under udførelsen af hejset.
Skal bygningen rømmes?
Der må ikke opholde sig personer under en løftet byrde.
Når der så skal hejses hen over en bygning, så opstår spørgsmålet, om bygningen skal rømmes. Det korte svar er JA, men det beror på en konkret risikovurdering, hvor sandsynlighed og konsekvens beregnes. Hvis der skal hejses en 10 tons silo hen over bygningen, så skal hejset planlægges, så det foregår på et tidspunkt, hvor der ikke opholder sig personer i bygningen.
Hvis det er en palle med isolering (glasuld/styrolit), der hejses hen over bygningen, så kan det uden videre planlægges, selvom der opholder sig folk i bygningen.
Kontrol af løftegrej
Alt løftegrej skal kontrolleres og efterses min. hver 12. måned. Dertil kommer en brugerkontrol inden hver anvendelse – er stroppen stadig hel? Virker låsen på krogen? Hvornår er seneste eftersyn? Det er lidt ligesom, når man køber en pakke rugbrød eller en liter mælk i supermarkedet – der laves også en brugerkontrol.
De vise ord
En tilsynsførende fra Arbejdstilsynet kom på en workshop med nogle guldkorn omkring sikkert kranarbejde: Jo tættere man er på byrden, des større er skaden/ulykken, hvis det går galt.
Det er en af grundene til, at man altid skal håndtere byrden med styreliner – på den måde kan man så på sikker afstand og styre byrden ind på plads. Når så byrden er næsten på plads, så kan der være behov for at sætte hænderne direkte på byrden og styre den sidste ”finjustering”.