Målet med psykisk førstehjælp er at hjælpe personen med at håndtere følelsesmæssige udfordringer og reducere risikoen for yderligere psykologisk belastning.
Støtten kan omfatte lytning, beroligende kommunikation og at hjælpe med at etablere en følelse af tryghed og komme sikkert videre.
Alle kan yde psykisk førstehjælp og med et to dages kursus vil du få viden og redskaber, der giver dig modet til at handle og yde psykisk førstehjælp.
I løbet af vores liv rammes vi alle af større eller mindre kriser i form af tab, ulykker eller overbelastninger. I løbet af et arbejdsliv rammes hver femte dansker af psykiske problemer i form af angst, depression eller stress.
Mentale helbredsproblemer er årsag til en betydelig del af det samlede sygefravær i befolkningen. WHO forudsiger, at psykisk sygdom vil rykke op på andenpladsen over de meste belastende sygdomme i de kommende år.
Psykisk sygdom og stress har store konsekvenser for det enkelte menneskes livskvalitet og arbejdsevne – og påvirker også resten af arbejdspladsen.
Der er i arbejdsmiljøloven her et krav om psykisk førstehjælp for arbejdspladser, hvor de ansatte er i særlig risiko for at blive konfronteret med en traumatisk hændelse.
Arbejdspladsens og kollegaers håndtering og støtte kan have en afgørende betydning for en kriseramt kollega.
En god første reaktion fra omgivelserne, ledelsen og kollegaer kan hjælpe personen til den første bearbejdning af oplevelsen, og kan være afgørende for at undgå efterfølgende belastningstilstande, forværring og sygemelding.
Desværre er psykisk mistrivsel, belastninger og kriser ofte forbundet med stort tabu på flere arbejdspladser. Mennesker, der er ramt af en psykisk krise eller sygdom, oplever ofte at føle sig stigmatiseret og fremmedgjort på deres arbejde, hvilket er med til at forværre deres tilstand.
Arbejdsgiveren har ansvaret for det fysiske og psykiske arbejdsmiljø og kan skabe en ramme, som medarbejdere og ledere kan arbejde inden for.
Ikke alene er det organisationens juridiske og moralske ansvar og pligt til at passe godt på de ansatte, det er også i organisationens overordnede interesse i form at sundere medarbejdere, der både er mere glade og mere produktive.
Når en kollega rammes af en akut psykisk krise eller traumatisk hændelse, vil mange gerne hjælpe, men kan være bekymret for, hvordan de skal agere.
Kurset i psykisk førstehjælp giver dig viden og konkrete værktøjer til, hvordan du kan handle, så du i situationen har modet til at handle og kan give en kollega hurtigere hjælp og mindske personens risiko for sygemelding forværring.
På kurset vil du blive undervist af psykologer, og der vil i undervisningen indgå praktiske øvelser, case-arbejde og løbende refleksioner over egne udviklingsmål og egen praksis.
Efter 2 dages kurset vil du bl.a. kunne:
Vi har stor erfaring i af afholde virksomhedsuddannelser bl.a. målrettet den enkelte virksomheds behov. Uddannelserne kan afholdes enten hos Joblife, i egne lokaler eller i eksterne lokaler.
Tag gerne fat i os for en dialog om præcis den uddannelse, som I har ønsker om.
Tag fat i Malene, som er ansvarlig for vores uddannelser.
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding