Der er desværre et højt antal anmeldelser af voldstilfælde i forbindelse med arbejde, og tallet er desværre ikke faldende.
Flere undersøgelser viser, at særligt offentligt ansatte og medarbejdere i velfærdsfag, som arbejder med borgere, patienter, elever, kunder el.lign., er i højrisiko for at blive udsat for vold i forbindelse med deres arbejde. Derudover viser undersøgelser, at medarbejdere, som yder omsorg for andre mennesker i deres arbejde, er i højere risiko for at komme til at acceptere vold og trusler som et vilkår i arbejdet.
Vold på arbejdspladsen må aldrig blive et vilkår i arbejdet. Det er et problem, som skal forebygges – det kræver et bredt, systematisk, fælles fokus, hvor både arbejdsmiljø og faglighed må tænkes ind. Trods gode eksisterende forebyggende initiativer, kan det forebyggende arbejde omkring vold og trusler give behov for ekstern hjælp.
Vold på arbejdspladsen kan komme til udtryk på mange måder. Både fysisk og psykisk og selvom det ofte rammer den enkelte, er det vigtigt at arbejde med det som et fælles arbejdsmiljøproblem og en faglig udfordring.
Vold og trusler om vold i forbindelse med arbejdet kan have alvorlige personlige konsekvenser og negative arbejdsrelaterede konsekvenser, som både påvirker arbejdspladsens økonomi og generelle trivsel. Det er derfor vigtigt at tage hændelser med vold og trusler seriøst samt at håndtere og arbejde systematisk med at forebygge dem.
Systematisk og effektiv forebyggelse handler om at gøre forebyggelsen til en del af hverdagen og have fokus på en åben dialog.
Første skridt i den gode forebyggelse
Forebyggelsen handler i første omgang om at skabe en fælles forståelse af vold og trusler. Først når I har et fælles udgangspunkt, kan I igangsætte relevante håndteringsstrategier og forebyggende tiltag.
Det er derfor en god idé at have en fælles drøftelse om, hvad I på jeres arbejdsplads definerer som vold og trusler. Hvis alle ikke har den samme forståelse af, hvad vold og trusler er, begrænser det muligheden for at arbejde systematisk med forebyggelsen.
Det gør det bl.a. svært at vide, hvornår og hvilke hændelser der skal registreres, og det begrænser derved muligheden for at finde den rette indsats.
Husk: det må aldrig være op til den enkelte at spekulere over, hvornår der er tale om en voldelig hændelse.
Sørg derfor for at danne en fælles forståelsesramme for, hvad I definerer som vold og trusler.
(Også uden for arbejdspladsen)
Brug evt. jeres fælles drøftelse til at udarbejde eller revidere jeres voldspolitik med klare procedurer for, hvordan I håndterer vold og trusler hos jer.
Fakta: Arbejdstilsynets definition af vold
Fysisk vold er angreb mod kroppen, fx overfald, forsøg på kvælning, knivstik, spark, slag, skub, benspænd, fastholdelse, kast med genstande, niv, bid, krads eller spyt.
Psykisk vold er trusler om vold og anden krænkende adfærd, fx trusler på livet, trusler om hærværk mod arbejdspladsen, trusler, der vedrører medarbejdernes familie eller venner, eller trusler, der vedrører medarbejdernes ejendele.
Trusler kan også udtrykkes uden ord, fx med knyttede næver, bevægelse af en finger hen over halsen eller i form af tegninger.
Psykisk vold og trusler om vold kan også udøves via sms, e-mail, sociale medier og hjemmesider.
Målret indsatserne
Nå I skal planlægge de relevante forebyggende indsatser, kan det være fornuftigt at lægge ud med at:
Gennemføre en kortlægning af vold og trusler. Det kan I fx gøre i forbindelse med udarbejdelse af den lovpligtige arbejdspladsvurdering, APV, hvor I skal undersøge, om der er risiko for at blive udsat for vold og trusler, herunder hvor ofte, hvilken karakter volden har og alvorligheden.
Sikre systematiske registreringer af hændelser af både fysisk og psykisk vold. Registreringerne kan danne udgangspunkt for jeres kortlægning og kan hjælpe jer til at få et overblik over, hvor stort problemet er, og hvor der skal sættes ind.
Systematisk registrering af episoder med vold og trusler kan bruges til at sikre:
At episoder analyseres til formål for at forbedre arbejdsmiljøet, sikkerheden og den faglige praksis.
Systematisk vidensdeling.
Inddragelse af medarbejdernes faglige kompetencer, og at I får øje på de områder, hvor det kan være nødvendigt at opbygge flere kompetencer.
Konkrete voldsepisoder eller konflikter kræver faglige drøftelser af konkrete metoder og håndteringsmuligheder. Det kan være med til, at I kan få øje på de tidlige tegn og håndtere uundgåelige konflikter, inden de udvikler sig.
Daglig forebyggende dialog
At gøre forebyggelsen til en del af hverdagen kræver mod og tillid – det kan være sårbart at fortælle og dele episoder, hvor man har være udfordret eller er kommet til kort. Det er helt naturligt, at vi vil fremstå så kompetente som muligt og derfor undlader hele eller dele af vores oplevelser for at undgå at komme i søgelyset. Med andre ord, så skal der være en høj grad af psykologisk sikkerhed til stede.
Det er derfor vigtigt at sikre, at medarbejderne har rum og prioriteret tid til at tale sammen, hver dag – også når der er travlt. Det handler om at skabe mulighed for at opbygge relationer, tillid og en tro på, at alle på arbejdspladsen vil hinanden det bedste og har de samme mål.
Løbende kollegiale drøftelser og faglige refleksioner bidrager bl.a. til, at vi:
Opbygger tillid.
Sikrer opmærksomhed på emnet, så fysisk og psykisk vold aldrig bliver et accepteret vilkår på arbejdspladsen.
Oplever at være en del af noget betydningsfuldt.
Oplever at der sker læring og udvikling – og ikke mindst at trivslen fastholdes og opbygges.
Trivsel på arbejdspladsen er et forebyggende element i sig selv. Når vi er i trivsel, har vi bedre overblik, er bedre til at være på forkant og har større forudsætninger for at lære og udvikle os individuelt og i grupper.
Planlæg arbejdet
Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at arbejdet planlægges og tilrettelægges, så arbejdet kan udføres sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og så risikoen for vold mindskes. Organisering af arbejdet og arbejdsdagen er derfor en vigtig del af det forebyggende arbejde.
Når I skal planlægge arbejdet, er det relevant at undersøge, om medarbejderne udsættes for høje følelsesmæssige krav i arbejdet, højt arbejdstempo eller tidspres. Og om der stilles krav til, at medarbejderne skal tage komplekse og svære beslutninger, da det er nogle af de faktorer, som kan have betydning for, om der opstår konflikter og vold på arbejdspladsen.
Medarbejderne er ofte dem, der sidder med den aktuelle viden om hverdagen, og det er derfor en god idé at inddrage dem, når der skal arbejdes med organisering af arbejdet. Det kan bl.a. omfatte:
Sikring af tid til at udføre relationskrævende opgaver, som knytter sig til kontakt med klienter, kunder eller borgere.
Sikring af løbende risikovurderinger af konkrete situationer eller klienter, borgere eller kunder.
At opgaver tilrettelægges og fordeles efter den aktuelle voldsrisiko, fx opgaver med risiko for konflikter.
Procedurer for prioriteringer af arbejdsopgaver. Særligt når der er travlt, hvem gør hvad, hvornår og hvem har ansvaret.
Fordeling af arbejdsopgaver, så opgavens omfang og medarbejderens kompetencer matcher.
Hvornår der er tid til vidensdeling og feedback.
Hvordan social, kollegial og ledelsesmæssig støtte sikres.
Fakta: Forebyggelse af vold og trusler handler også om:
Oplæring, instruktion og træning i bl.a.:
Konfliktnedtrapning
Viden om og kendskab til specifikke omstændigheder (udfordringer, behov, adfærd) omkring de mennesker der arbejdes med.
Metoder til at håndtere potentielt voldelige klienter, kunder eller borgere.
At opsøge og tilkalde hjælp, når det er nødvendigt.
At arbejdsstedet er hensigtsmæssigt indrettet, så flugtveje blandt andet er sikret, og der er hensigtsmæssig plads til at håndtere arbejdet med den specifikke brugergruppe.
At der er lavet effektive procedurer for psykisk førstehjælp, når voldsepisoder kræver akut håndtering og længerevarende bearbejdning.
At have procedurer for, hvordan voldsepisoder anmeldes og sikring af, at det sker.
Forebyg vold og trusler og øg trivslen hos både medarbejdere og de mennesker, som I arbejder med
Vi hjælper jer med, hvordan I kan håndtere og forebygge fysisk og psykisk vold på netop jeres arbejdsplads.
I samarbejde med jer sammensætter vi praksisnære og relevante forløb og tiltag. Vi arbejder for at gøre forebyggelsen meningsfuld i jeres hverdag i tæt sammenhæng med jeres værdier og mål.
I Joblife kan vi bl.a. rådgive og hjælpe jer med:
At målrette jeres forebyggende indsatser konkret til jeres behov.
At gennemføre en kortlægning af vold og trusler hos jer.
At udarbejde procedurer, beredskabsplaner og retningslinjer i forbindelse med vold og trusler.
At afdække arbejdsbelastninger, som kan være med til at forårsage vold og trusler i arbejdet.
At skabe læring gennem risikovurdering og analyse af hændelser med vold og trusler.
At afholde samtaleforløb og krisehåndtering ved episoder med vold og trusler.
Kurser i konflikthåndtering og konfliktforebyggende kommunikation.
Facilitering af workshops og temadage med henblik på at forebygge vold og trusler.
Kurser i håndtering af psykisk førstehjælp.
Ledersparring vedrørende håndtering af konkrete hændelser.
Kontakt os i dag for en uforpligtende dialog om forebyggelse og håndtering af vold og trusler på jeres arbejdsplads.
Hvem er Joblife?
Autoriseret arbejdsmiljørådgiver
Landsdækkende, autoriseret arbejdsmiljørådgiver indenfor alle fagområder med fokus på at opnå resultater.
Vi er en landsdækkende
Vi har kontorer i Aalborg, Aarhus, Kolding, Odense og Allerød, hvorfra vi rådgiver virksomheder.
Samarbejdspartner
Ud fra den enkelte virksomheds behov og strategier bidrager vi med målrettede løsninger, der kan implementeres og forankres.
Mere end 40 års erfaringer
Rådgivningen bygger på ekspertviden i at skabe sikre og sunde arbejdspladser, som kan bidrage til et bedre og længere liv.