Ifølge Arbejdsmiljølovgivningen stilles der krav om, at det ved passende eftersyn og vedligeholdelse af porte, skal sikres, at de hele tiden under brug holdes i forsvarlig stand og er i overensstemmelse med gældende regler for deres konstruktion, udstyr og sikkerhedsanordninger. Generelt er det brugerne, der foretager de daglige eftersyn samt vedligeholdelse efter retningslinjerne i brugsanvisningen. Det er altid vigtigt, at brugeren/arbejdsgiver er opmærksom på, om der opstår fejl eller skader og får dem udbedret, eller får taget porten ud af drift med det samme.
Nogle virksomheder lægger ”daglige” eftersyn i system, så de fx har indført systematisk månedligt eftersyn udover det årlige lovpligtige, hvor de har lavet enkle tjekskemaer, som fx arbejdsmiljøorganisationen anvender.
Arbejdstilsynets praksis vedr. hovedeftersyn er, at det normalt skal være hver 12. måned, medmindre leverandøren foreskriver oftere.
Et hovedeftersyn skal altid udføres i overensstemmelse med leverandørens anvisninger. Men som hovedregel skal følgende altid efterses:
Nogle eftersyn kan udføres af virksomhedens egne medarbejdere. Det er arbejdsgivers ansvar at finde ud af, hvornår en person, der er ansat i virksomheden, kan anses for at være sagkyndig.
Udføres eftersyn af en ekstern leverandør, er det leverandøren, der er ansvarlig for at kunne dokumentere, at deres medarbejder er sagkyndig.
Hvad er så en sagkyndig? Ifølge Arbejdstilsynets praksis, er det en person, der har:
Eftersyn skal til en hver tid kunne dokumenteres, hvilket betyder, at det skal være skriftligt i form af en eftersynsrapport, hvor fejl og mangler, der konstateres, samt det reparerede, skal fremgå af virksomhedens system til systematisk vedligeholdelse eller lignende.
Dokumentation skal kunne forvises, og den skal opbevares i en passende periode, fx 3-5 år. Som yderligere kan der gives information til brugerne om det gennemførte eftersyn i form af fx klistermærker eller metalskilte. Dette er ikke et lovkrav, men en god information til brugeren, så de nemt kan tjekke, at hovedeftersynet er udført.
En port skal overholde maskindirektivet og være CE-mærket. Almindeligvis vælger fabrikanter at følge gældende standarder, hvor særligt 2 er i spil vedr. porte:
Som eksempel er det i den sidstnævnte standard angivet, at en vertikal port maksimalt må trykke med 40,73 kg i 0,7 sekunder.
I forbindelse med det årlige eftersyn vil en måling af denne kraft være et vigtigt element, så man får kontrolleret, at porten ikke lukker med en større kraft.
Vi er dog bekendt med, at ikke alle portfirmaer ved hovedeftersynet tjekker denne kraft.
FAKTABOKS om tryk, som en port må lukke med
CE-mærkning
En port skal overholde maskindirektivet, og være CE-mærket. Almindeligvis vælger fabrikanter at følge gældende standarder, hvor særligt 2 er i spil vedr. porte.
DS/EN 13241: 2003+ A2:2016
Denne standard er en produktstandard for porte, som mange porte fremstilles efter. Den refererer vedr. kraft, som en port må lukke med, til en anden standard.
EN 12453: 2000.
I denne standard er præciseret, at en vertikal port maksimalt må trykke med 40,73 kg i 0,7 sekunder.
Joblife a/s har med kraftmåleudstyr foretaget vejledende målinger af porte mht. det tryk, som de lukker med og vores erfaring er, at vi finder porte, som lukker med en del mere end max-kravet i DS, så derfor en opfordring til at have fokus på emnet.
– Opstil som krav ved aftaler med eftersynsfirmaer, at der skal laves målinger ved hovedeftersynet.
– Bed om dokumentation for resultater af målingerne ved hovedeftersyn.
– Få evt. gennemgået alle porte med tjek af trykket, hvormed portene lukker, så I får afdækket, om I har en udfordring.
Bliv opdateret med nyheder
Tag fat i Christian Thaysen som brænder for at fortælle mere om denne nyhed
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding