Siden 80’erne har recirkulation af procesventilationsluft været forbudt, også selv om luften er renset effektivt.
Som konsekvens af forbuddet udleder virksomheder i dag opvarmet luft til det fri og selv med de muligheder, der er for varmegenvinding, er det fordyrende. Og det finder sted, selvom den teknologiske udvikling giver mulighed for, at luften i dag kan renses effektivt med moderne filtre. Konsekvensen er stor, med de stigende energipriser og med øget CO2-belastning.
Når recirkulation af effektivt renset luft tillades, vil luften kunne genbruges, og det mindsker behovet for opvarmning af erstatningsluft og reducerer energiforbruget.
Regelændringer pr. 1. juli 2023
De ændrede regler, der gælder for faste arbejdssteder, stiller dog nogle betingelser:
Hvis arbejdet er omfattet af kræftbekendtgørelsen, har I kun mulighed for at recirkulere den udsugede luft i forbindelse med støvende arbejdsprocesser samt desuden:
Man kunne spørge sig selv, om man har lyst til at recirkulere luft, som har indeholdt kræftfremkaldende stoffer. Og nej det har man ikke, men der er jo netop tale om renset REN luft, hvor I gerne vil genvinde varmen af hensyn til miljøet og pengepungen.
Overvejelser i forbindelse med recirkulation
Hvis recirkulation skal på tale, vil der være behov for et indledende overblik over produktionsprocesser, stoffer i luften, filtermuligheder, udsugningssystemer inkl. kontrolanordninger, tilførsel af erstatningsluft m.v.
Hvis I overvejer at recirkulere, bør I undersøge det hele grundigt og bl.a. afklare:
Hvad skal vi gøre, hvis vi vil recirkulere?
Har de indledende overvejelser betydet, at I vil gå videre mht. at afklare ,om recirkulation er en god løsning for jer, så er her nogle gode råd:
Joblife har stor ekspertise i målinger af stoffer i luften samt kan bidrage med at lave kravsspecifikationer til ventilationsleverandører. Vi kan også bistå med vurdering af filtres effektivitet i forbindelse med valg af filtre samt behov for kontrolmålinger.
Særligt om recirkulation på byggepladserne
Her gælder sådan set de samme regler som nævnt for faste arbejdssteder ovenfor, med flg. betingelser:
Det kan betyde, at de støvsugere, som i dag skal have afkast til det fri, kan bruges med de HEPA fin-filtre, som de har, i forbindelse med recirkulation.
På sigt kunne man forestille sig at miljøbokse, som bruges ved asbestsanering, ændres mht. effektiv filtrering, så de vil kunne bruges uden de lange slanger, som man kan falde over. Hermed fjernes også en ulykkesrisiko som en vigtig sidegevinst.
Læs mere om recirkulation på Arbejdstilsynets hjemmeside
Bliv opdateret med nyheder
Tag fat i Henrik Harboe som brænder for at fortælle mere om denne nyhed
Sortemosevej 19
3450 Allerød
Haslegårdsvej 8-12
8210 Aarhus V
Østre Havnegade 12
9000 Aalborg
Ove Gjeddes vej 35
5220 Odense SØ
Jupitervej 1
6000 Kolding